Îmbunătățirea calității somnului fără ajutor farmacologic la persoanele cu tulburări de memorie

©

Autor:

Îmbunătățirea calității somnului fără ajutor farmacologic la persoanele cu tulburări de memorie
Studiul Univerității din Pennsylvania explorează eficacitatea unei intervenții structurate bazate pe activități programate pentru a îmbunătăți calitatea vieții și a reduce tulburările de somn și simptomele neuropsihiatrice la persoanele cu deteriorare cognitivă. Această cercetare a fost motivată de prevalența înaltă a tulburărilor de somn în rândul acestui grup, care sunt adesea abordate prin metode farmacologice cu eficacitate limitată și riscuri de evenimente adverse.
Designul studiului a inclus un trial controlat randomizat, dublu-orb, desfășurat între mai 2016 și iunie 2021, implicând 209 perechi de persoane cu deteriorare cognitivă și partenerii lor de îngrijire. Intervenția, denumită Healthy Patterns Sleep Program, a constat în activități zilnice structurate și programate în trei momente ale zilei: activitate cognitivă dimineața, activitate fizică după-amiaza și o activitate de relaxare bazată pe simțuri seara. Această abordare multimodală a fost concepută pentru a regla ritmurile circadiene și a îmbunătăți modelele de somn-veghe.

Rezultatele studiului au arătat o îmbunătățire semnificativă a calității vieții și a somnului subiectiv (evaluat prin PROMIS Sleep-Related Impairment) la grupul de intervenție comparativ cu grupul de control, în special la participanții cu simptome depresive sau calitate slabă a somnului la bază. Nu s-au observat îmbunătățiri semnificative în măsurătorile obiective ale somnului (actigrafie), sugerând că o perioadă mai lungă de intervenție ar putea fi necesară pentru a influența calitatea somnului măsurată actigrafic.

Limitările studiului includ durata scurtă a intervenției (1 lună) și provocările legate de utilizarea intervalului fix de repaus pentru datele actigrafice, care ar putea să nu reflecte complet somnul în rândul persoanelor cu deteriorare cognitivă. Cu toate acestea, studiul oferă o bază importantă pentru dezvoltarea unor protocoale de tratament structurate și replicabile pentru abordarea tulburărilor de somn prin intervenții bazate pe activități la persoanele care trăiesc în comunitate cu deteriorare cognitivă.

sursa: Science Daily
foto: University of Pennsylvania School of Nursing (Penn Nursing)

Data actualizare: 07-02-2024 | creare: 07-02-2024 | Vizite: 264
Bibliografie
Improving quality of life and sleep in people with memory problems without using drugs, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/02/240206161443.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tulburarile de somn afectează diferit bărbații și femeile
  • Tulburările de somn în sarcină aproape dublează riscul de naștere prematură
  • Somnul agitat ar putea fi un simptom timpuriu al bolii Parkinson
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum