Impactul economic al diabetului zaharat

Data publicării: 02-11-2007

Impactul economic al diabetului zaharat este foarte mare, iar costurile anuale cresc o data cu numarul de complicatii fapt ce afecteaza, desigur, bugetele.
    Din cei 400.000 de bolnavi care se afla in evidenta in tratament, 296.000 sunt tratati cu antidiabetice orale, 84.000 tratati cu insulina si 20.000 tratati cu antidiabetice orale si insulina.
    Potrivit prof. dr. Nicolae Hancu, costul mediu pe bolnav tratat cu antidiabetic oral pe an este de 373,73 de lei, costul mediu pe bolnav tratat cu insulina pe an - 1.500 de lei si costul mediu pe bolnav tratat cu andiabetice orale si insulina pe an - 1.550 de lei.
    El a mentionat ca dupa programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei si dupa cifrele centralizate in acest moment, care indica un procent semnificat din populatie cu risc de diabet zaharat II, autoritatile trebuie sa gaseasca resurse pentru tratamentul acestor bolnavi.
    In ceea ce priveste consumul de antidiabetice, acesta s-a cifrat in 1995 la 1,5 miliarde  de dolari, in 2005 la 10,1 miliarde de dolari, iar per total, antihiperglicemitorale - insulina, alte clase de agenti farmacologici - daca in 1995 consumul de antidiabetice erau de 3,8 miliarde de dolari, in 2005 se cifra la 17,8 miliarde de dolari si se estimeaza ca in 2010 sa atinga 27,9 miliarde de dolari.
    Diabetul zaharat este o boala populationala care se intalneste la toate varstele, indiferent de continent, de sex, de varsta, de profesie sau de stare economica, a subliniat Hancu, presedintele Federatiei Nationale Romane pentru Diabet.
    Costul ingrijirii persoanelor cu diabet zaharat este foarte mare, predictia epidemiologica este alarmanta, ceea ce impune urgente si alte masuri de prevenire a diabetului si a complicatiilor sale, iar aceasta se poate realiza numai prin conjugarea eforturilor medicilor specialisti cu cele ale factorilor de decizie politica si economica, a mai spus prof. Hancu.
    El a accentuat asupra necesitatii ca sa existe o educatie terapeutica in diabet care constituie o componenta esentiala a ingrijirii diabetului si, in acest sens, a mentionat necesitatea includerii in nomenclatorul de profesii si a celei de educator in terapia pentru diabet.
    Obiectivele educatiei trebuie sa aiba in vedere oferirea de informatii de baza care sa permita pacientului acomodarea cu noua situatie si pe de alta parte obiectivele tratamentului, metodele terapeutica, complicatiile acute si cronice, riscuri cardiovasculare, notiuni de contraceptie, sarcina, autocontrol si automonitorizare, situatii speciale, toate acestea trebuie sa constituie subiecte de discutie in cadrul consultatiilor.
    Prof. dr. Nicolae Hancu a spus ca automonitorizarea este cea mai eficienta metoda de control a diabetului zaharat. Aceasta se realizeaza cu ajutorul glucometrelor si a bandeletelor de testare a glicemiei. Frecventa optima de automonitorizare este de 4-5 teste pe zi in cazul diabetului de tip I si minim 2 teste pe saptamana in cazul diabetului de tip II, dar frecventa variaza in functie de tipul de tratament, putand sa ajunga la fel ca in cazul diabetului zaharat de tip I la 4-5 teste pe zi.
    Costurile automonitorizarii sunt de aproximativ 300 de lei pe luna, in cazul diabetului zaharat de tip I si intre 24 si 300 de lei in cazul diabetului zaharat de tip II.
    Din pacate, majoritatea pacientilor cu diabet zaharat tip II si o mare parte din aceia cu diabet zaharat tip I au acces extrem de limitat sau nu au deloc posibilitatea de automonitorizare din cauza acestor costuri.
Sursa: Rompres, 02-11-2007, Vizualizari 624
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.