Impactul intervenției la scară largă pentru a reduce utilizarea excesivă a inhibitorilor pompei de protoni

©

Autor:

Impactul intervenției la scară largă pentru a reduce utilizarea excesivă a inhibitorilor pompei de protoni
Inhibitorii de pompă de protoni (IPP) sunt o clasă de medicamente care reduce nivelul de aciditate din stomac, diminuând astfel aciditatea gastrică și oferind timp mucoasei stomacale să se vindece în caz de leziuni provocate de acid. Medicamentele (Omeprazol, Pantoprazol, Esomeprazol, Lansoprazol, Rabeprazol) sunt utilizate în următoarele afecțiuni: ulcer peptic, esofagită de reflux, sindromul Zollinger-Ellison, infecția cu Helicibacter pylori, prevențai și tratamentul leziunilor induse de antiinflamatoarele nesteroidiene.
Un studiu amplu, efectuat într-o regiune a sistemului Veterans Health Administration, a explorat promisiunile și capcanele deprescrierii inhibitorilor de pompă de protoni. Împlicând aproximativ un sfert de milion de pacienți, studiul este unul dintre cele mai mari de acest gen.

Intervenția a impus limite privind dimensiunea prescripțiilor și reînnoirile de IPP pentru pacienții fără o justificare documentată, a oprit prescripțiile vechi și a oferit educație pacienților și clinicienilor despre alternative. Aceasta a dus la o reducere semnificativă a utilizării IPP, cu aproape 30%, comparativ cu alte regiuni.

Un rezultat neintenționat al eforturilor de reducere a utilizării IPP a fost scăderea prescrierilor pentru veterani care au nevoie continuă de IPP din cauza riscului crescut de sângerare gastrointestinală datorat altor medicamente. Cu toate acestea, eforturile de deprescriere nu au dus la o creștere a vizitelor medicale pentru diagnosticurile gastrointestinale sau la o creștere a sângerărilor gastrointestinale la pacienții cu risc ridicat, ceea ce sugerează că inițiativa a fost sigură.

Studiul a arătat, de asemenea, că ratele efectelor negative presupuse ale IPP, cum ar fi bolile renale, accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic sau pneumonia, nu au scăzut în regiunea VISN 17 comparativ cu alte regiuni. Fracturile de șold, un alt risc asociat cu IPP în studiile anterioare, au scăzut doar cu un procent mic.

Aceste constatări susțin dovezi din alte studii de înaltă calitate care sugerează că IPP pot fi un marker al pacienților cu risc pentru anumite rezultate adverse, dar că medicamentele sunt puțin probabil să fie cauza acestora. Astfel, principalele beneficii ale deprescrierii IPP sunt legate mai mult de reducerea costurilor și a incomodității de a lua mai multe pastile decât de reducerea riscului clinic.

Studiul subliniază necesitatea de a fi mai atenți în eforturile de deprescriere pentru a asigura că pacienții care au nevoie de medicament nu sunt lăsați fără acesta din greșeală, și sugerează că IPP nu sunt la fel de dăunătoare pe cât se credea anterior.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 15-04-2024 | creare: 15-04-2024 | Vizite: 129
Bibliografie
In the drive to deprescribe, heartburn drug study teaches key lessons, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/04/240411130128.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Utilizarea pe termen lung a medicamentelor pentru reflux a fost asociată cu riscul crescut de demență
  • Utilizarea pe termen lung a inhibitorilor de pompă de protoni a fost asociată cu un risc crescut de demență
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum