Impactul pozitiv al spațiilor verzi asupra dezvoltării copiilor

Impactul pozitiv al spațiilor verzi asupra dezvoltării copiilor

©

Autor:

Impactul pozitiv al spațiilor verzi asupra dezvoltării copiilor

Cercetătorii de la Institutul de Sănătate Globală din Barcelona au publicat recent un articol legat de dezvoltarea timpurie a copiilor. Un mediu plin de copaci este oportun dezvoltării È™i creÈ™terii echilibrate a acestora, prin comparaÈ›ie cu un mediu în care domină suprafeÈ›ele betonate ori cu pavele.
Studiul a fost realizat prin colectarea datelor de la 27.539 de copii, între anii 2000 È™i 2005. Copiii au fost urmăriÈ›i de la naÈ™tere până la vârsta de cinci ani, timp în care supraveghetorii de grădiniță le-au evaluat sănătatea fizică, bunăstarea, competenÈ›ele sociale, maturitatea emoÈ›ională. Totodată, au urmărit limbajul È™i dezvoltarea cognitivă, abilitățile de comunicare È™i cunoÈ™tinÈ›ele generale, folosind un chestionar numit Instrument de dezvoltare timpurie.

Cercetătorii au constatat cum chestionarele cu punctaje mari ale copiilor au fost asociate creșterii și expunerii la arii pline de copaci. Prin comparație, expunerea timpurie la pavaje a fost asociată cu o dezvoltare mai slabă a copilului.

Cercetătorii au utilizat o hartă de înaltă rezoluÈ›ie spaÈ›ială pentru a observa dacă zonele în care se dezvoltau copiii erau dominate de vegetaÈ›ie sau nu, calculând procentul de spaÈ›ii verzi. Procentul mediu de expunere la vegetaÈ›ie a fost de 36%, în timp ce procentul mediu de expunere pentru suprafeÈ›e pavate a fost de 32,2%.

Studiul confirmă un lucru deja intuit de majoritatea oamenilor, faptul că petrecerea timpului pentru o perioadă cât mai mare de timp în mijlocul naturii, este asociată cu o atenÈ›ie crescută a copiilor, o memorie superioară, performanță È™colară mai uÈ™or de obÈ›inut, dar È™i È™anse scăzute de dezvoltare a tulburărilor de personalitate în perioada adolescenÈ›ei. Echipa de cercetare consideră că spaÈ›iile verzi facilitează un stil de viață sănătos È™i oferă posibilitatea creÈ™terii copiilor într-un mediu armonios, iar zonele pline de copaci pot diminua poluarea, zgomotul È™i căldura, reducând oboseala mentală È™i susÈ›inând capacitatea de atenÈ›ie. Între timp, suprafeÈ›ele pavate sunt asociate cu mai multă expunere la căldură È™i cu o poluare crescută a aerului, dar È™i fonică, din cauza traficului.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a trasa directive medicale, însă acest studiu se adresează arhitecÈ›ilor È™i peisagiÈ™tilor urbani, în ideea în care transformarea suprafeÈ›elor pavate în spaÈ›ii verzi È™i creÈ™terea numărului de copaci din cartiere ar avea efecte pozitive asupra dezvoltării copiilor, cu beneficii importante pentru sănătate È™i în viitor.

sursa: Science Daily
foto: Chelsey Faucher / Unsplash


Data actualizare: 29-04-2022 | creare: 29-04-2022 | Vizite: 228
Bibliografie
Study suggests tree-filled spaces are more favorable to child development than paved or grassy surfaces, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220421141608.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum