Importanța ieșirilor din casă pe timpul zilei, chiar și când afară este înnorat, ilustrată de un studiu recent

©

Autor:

Importanța ieșirilor din casă pe timpul zilei, chiar și când afară este înnorat, ilustrată de un studiu recent
Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Washington, care a investigat tiparele de somn ale adolescenților, evidențiază importanța ieșirilor din casă în timpul zilei, chiar și atunci când afară este înnorat, în special în timpul iernii. Datele au arătat că studenții au fost mai puțin expuși la lumină în timpul zilei, pe timpul iernii.
Publicat în Journal of Pineal Research, studiul a constatat că studenții au reușit să adoarmă mai târziu seara și să se trezească mai târziu dimineața, când orele de lumină din campusul universități au fost limitate și cerul înnorat. „Corpurile umane au un ceas circadian natural care ne indică atunci când este cazul să dormim. Lipsa expunerii la lumină pe timpul zilei poate întârzia ceasul circadian și ne poate face să dormim mai târziu noaptea”, declară autorul principal, Horacio de la Iglesia, profesor de biologie la Universitatea din Washington.

Pentru studiu, cercetătorii au analizat tiparele de somn și expunerea la lumină a peste 500 de studenți de la Universitatea din Washington. Datele au fost colectate pentru un interval de trei ani, între 2015 și 2018. Rezultatele au arătat că studenții dormeau în general același număr de ore pe noapte, indiferent de anotimp. Cu toate acestea, în timpul iernii, comparativ cu zilele de vară, studenții mergeau la culcare în medie cu 35 de minute mai târziu și se trezeau cu 27 de minute mai târziu.

Constatările i-au determinat pe autori să emită ipoteza potrivit căreia anumite evenimente din timpul iernii pot afecta ciclurile circadiene ale studenților. Cercetătorii s-au concentrat asupra expunerii la lumină, pe care au considerat-o o potențială explicație a întârzierii ciclurilor circadiene. Investigațiile ulterioare au arătat că expunerea la lumină în timpul zilei a avut un impact mai mare decât expunerea la lumina pe timpul serii. Mai mult decât atât, chiar și expunerea la lumină exterioară în zilele înnorate sau înnorate de iarnă, dacă avea loc pe timpul verii, a avut același efect.

sursa: News Medical

Data actualizare: 16-12-2022 | creare: 16-12-2022 | Vizite: 421
Bibliografie
Study illustrates the importance of getting outside during the day, even when it’s cloudy, link: https://www.news-medical.net/news/20221212/Study-illustrates-the-importance-of-getting-outside-during-the-day-even-when-ite28099s-cloudy.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cafeina consumată seara afectează ritmul circadian
  • Femeile, mai afectate de tura de noapte decât bărbații
  • Expunerea constantă la lumină artificială ne poate afecta sănătatea
  •