Importanța poziționării capului la persoanele care au suferit un AVC, înaintea intervenției chirurgicale

©

Autor:

Importanța poziționării capului la persoanele care au suferit un AVC, înaintea intervenției chirurgicale
Un studiu revoluționar, cunoscut sub numele de ZODIAC, a arătat că poziționarea pacienților cu AVC cu capul pe o suprafață complet plată îmbunătățește semnificativ rezultatele neurologice înainte de a fi supuși trombectomiei, o procedură chirurgicală pentru îndepărtarea cheagurilor de sânge care provoacă accidente vasculare cerebrale de ocluzie a vaselor mari. Această afecțiune implică blocarea arterelor majore din creier, iar restabilirea în timp util a fluxului sanguin este esențială pentru a preveni deteriorarea pe termen lung și invaliditatea. În mod tradițional, pacienții cu AVC care așteaptă o intervenție chirurgicală sunt poziționați cu capul ușor ridicat, dar acest studiu provoacă această practică, demonstrând beneficiile unei poziții a capului de 0 grade.
Desfășurat în 12 centre de accident vascular cerebral din SUA, studiul a implicat 92 de participanți ale căror funcții neurologice au fost evaluate folosind scala NIH Stroke. Pacienții au fost repartizați aleatoriu fie într-o poziție a capului la 0 grade, fie la o înălțare de 30 de grade. Descoperirile au indicat că cei din grupul de 0 grade au arătat o stabilitate mai semnificativă și o îmbunătățire a stării lor înainte de operație. În mod surprinzător, acest grup a prezentat, de asemenea, mai puține deficite neurologice atât la 24 de ore, cât și la 7 zile după operație, sugerând un proces de recuperare mai rapid și mai eficient.

Datorită acestor rezultate promițătoare, studiul a fost oprit prematur, pledând pentru adoptarea poziționării capului pe o suprafață complet plată ca îngrijire standard pre-chirurgicală pentru pacienții cu accident vascular cerebral. Această abordare, descrisă mai degrabă ca o „manevră de salvare”, decât ca un tratament, urmărește să optimizeze fluxul sanguin cerebral și să minimizeze potențialele deficite neurologice cauzate de accidentul vascular cerebral. Concluziile studiului ZODIAC reprezintă un progres semnificativ în îngrijirea accidentului vascular cerebral, subliniind rolul critic al poziționării pacientului în îmbunătățirea rezultatelor chirurgicale și a recuperării pacientului.

sursa: News Medical

Data actualizare: 10-02-2024 | creare: 10-02-2024 | Vizite: 471
Bibliografie
Flat positioning may give stroke patients an edge before surgery, link: https://www.news-medical.net/news/20240208/Flat-positioning-may-give-stroke-patients-an-edge-before-surgery.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ciocolata poate scădea riscul cardiovascular
  • O nouă tehnică pentru depistarea timpurie a aterosclerozei
  • Trecerea la ora de vară ar putea fi legată de creșterea riscului de accident vascular cerebral
  •