Imunoterapia oncologică - O șansă în plus pentru pacienții din România

Data publicării: 28-10-2019

Imunoterapia oncologică - O șansă în plus pentru pacienții din România Masă rotundă pe tema medicinei personalizate în oncologie
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, în parteneriat cu Asociaţia Pacientul 2.0, Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timișoara Constanţa, Asociația Oncohelp şi Roche România, au organizat, joi, 23 octombrie 2019, masa rotundă cu tema „Imunoterapia oncologică – O șansă în plus pentru pacienții din România”.

Reprezentanţi ai profesioniştilor din domeniul medical, asociaţiilor de pacienţi, industriei farmaceutice şi presei au discutat despre beneficiile pentru pacienții din România ale imunoterapiei oncologice, cea mai nouă și promițătoare abordare de medicină personalizată în lupta împotriva cancerului.

Tratamentele cu imunoterapii oncologice au potențialul de a oferi supraviețuire pe termen lung multor pacienți cu forme de cancer în fază avansată și ale căror opțiuni au fost anterior foarte limitate. Imunoterapii oncologice sunt disponibile gratuit pacienților români pentru tratarea melanomului, anumite tipuri de cancer pulmonar, cancer renal şi cancerul de vezica urinara.

„Imunoterapia este una dintre inovațiile de medicină personalizată care în ultimii ani a progresat enorm. În anumite tipuri de cancer, cu ar fi melanomul sau cancerul pulmonar, imunoterapiile au crescut rata de supraviețuire a pacienților de până la patru ori, ceea ce este remarcabil. Sper ca acest ritm alert să continue și să putem vorbi peste câțiva ani despre rate de supraviețuire tot mai crescute și în cazul altor tipuri de cancer” afirmă Conf. Dr. Șerban NEGRU, Medic primar oncolog, preşedintele Asociaţiei OncoHelp.

Începând cu acest an, la nivel european au fost aprobate tratamente de imunoterapie oncologică ale grupului Roche pentru anumite forme agresive de cancer pulmonar şi cancer de sân, care aduc în premieră beneficii importante pentru pacienţii cu aceste forme ale bolii.

„Imunoterapia, alături de progresele înregistrate în domeniul oncologiei în ultimii ani, precum diagnosticul molecular sau testările genetice, oferă speranțe pacienților din punctul de vedere al prognosticului dar și al calității vieții. Eu sper ca într-un viitor nu foarte îndepărtat aceste inovații să ne ajute să transformăm cancerul în boală cronică, cu un impact mult mai redus asupra pacienților și societății”, completează Dr. Ștefan Curescu, Medic primar Oncologie Medicală, Șef al Clinicii de Oncologie de la Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara.

La nivel mondial, în prezent, sunt studiate mai mult de 2.000 de imunoterapii oncologice, în peste 3.000 de studii clinice, pentru aproximativ 300 tipuri de cancer. Compania Roche desfăşoară în acest moment un program de cercetare extins în domeniul imunoterapiei oncologice, pentru mai multe tipuri de cancer cu opțiuni terapeutice limitate în prezent, precum anumite tipuri de cancer pulmonar, cancere genitale şi urinare, cancer de piele, cancer ovarian, cancer de sân, cancere gastro-intestinale, cancer de prostată şi cancere de cap şi gât.

„Pacienții din România au acces din ce în ce mai mare la inovațiile din oncologie, precum imunoterapia, ceea ce este îmbucurător şi suntem recunoscători autorităţilor pentru eforturile depuse. Sperăm că procedurile de avizare şi reglementare care uneori îngreunează introducerea noilor medicamente pe piaţă să fie scurtate, pentru că pacienţii români şi familiile lor merită să beneficieze de şansa în plus la viaţă oferită de cele mai noi descoperiri din domeniul oncologiei”, spune Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.
Sursa: DeciSePoate, 28-10-2019, Vizualizari 210
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.