Incapacitatea organismului de a vindeca ADN-ul deteriorat, pusă pe seama mobilității cromatinei

©

Autor:

Incapacitatea organismului de a vindeca ADN-ul deteriorat, pusă pe seama mobilității cromatinei
Mișcarea cromatinei, o componenta chimică de bază a nucleului celular, poate ajuta la repararea eficientă a leziunilor ADN-ului în nucleul uman, arată un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Indiana. Descoperirea poate duce la îmbunătățirea tratamentelor împotriva cancerului și a posibilităților de diagnostic.
Expunerea la radiații, substanțe toxice sau alți factori de mediu determină deteriorarea ADN-ului uman, un proces ținut în general sub control de organismul uman. În situația în care ADN-ul nu poate fi reparat, crește semnificativ riscul de cancer. Pentru a afla motivele pentru care celulele se află în incapacitatea de a repara ADN-ul deteriorat, cercetătorii de la Universitatea Indiana au efectuat o serie de experimente, în urma cărora au ajuns la concluzia că incapacitatea de deplasare a cromatinei influențează negativ procesul de vindecare a daunelor produse.

„Mișcarea complexului de ordin înalt a ADN-ului, cromatina, are un rol direct în influențarea reparării ADN-ului. Anterior, în experimentele efectuate pe drojdie, am demonstrat că mobilitatea ridicată a cromatinei facilitează repararea ADN-ului. Cu toate acestea, relația dintre mișcarea cromatinei și repararea daunelor ADN-ului este mult mai complexă la oameni”, a declarat unul dintre autori, Jing Liu, profesor asistent de fizică la Facultatea de Științe din cadrul Universității Indiana.

În studiul actual, ce se bazează pe experimente efectuate pe celule umane, cercetătorii au demonstrat că, în regiunile din ADN cu leziuni, cromatina se mișcă mult mai rapid, în timp ce, în regiunile de ADN fără deteriorări, mișcarea cromatinei este mult mai scurtă. Studiul confirmă asocierile observate anterior, între mișcarea cromatinei și repararea daunelor ADN-ului. „Descoperirile dezvăluie un rol esențial al mișcării cromatinei în repararea ADN-ului deteriorat, descoperiri care pot ajuta la înțelegerea mecanismului de apariție a cancerului la om”, declară același autor.

sursa: Science Daily
foto: Indiana University, Getty Images

Data actualizare: 06-09-2022 | creare: 06-09-2022 | Vizite: 242
Bibliografie
Motion of DNA linked to its damage response, ability to repair itself, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/09/220902122735.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea paternă ar putea crește riscul genetic pentru cancer mamar la urmași
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Șapte noi elemente adăugate pe lista substanțelor cancerigene
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum