Incidența cancerului de ficat ar putea crește cu peste 50% în următorii 20 de ani

©

Autor:

Incidența cancerului de ficat ar putea crește cu peste 50% în următorii 20 de ani
O meta analiză publicată în jurnalul Elsevier dezvăluie faptul că povara globală a cancerului de ficat va crește semnificativ în următorii ani, fiind de așteptat o creștere cu aproximativ 55% a numărului de cazuri diagnosticate până în anul 2040.
În prezent, cancerul hepatic este una dintre principalele cauze de deces prin cancer în multe țări de pe glob, iar numărul persoanelor diagnosticate depășește anual 900.000 de noi cazuri. În ciuda incidenței ridicate, cancerul hepatic este una dintre afecțiunile care ar putea fi în mare măsură prevenită, prin reducerea consumului de alcool, menținerea unei greutăți optime și a unui nivel optim al glicemiei.

Recenzia actuală, apărută din nevoia de actualizare a estimărilor globale cu privire la povara pe termen lung a cancerului hepatic, ar trebui să ajute la dezvoltarea unui instrument pentru planificarea națională a unor programe de control a cancerului hepatic. Pentru estimările lor, cercetătorii au utilizat datele extrase din baza de date GLOBOCAN 2020 a Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului cu privire la cazurile de cancer hepatic primar și la decesele din cauza bolii.

Rezultatele au arătat că în anul 2020, la nivel global, aproximativ 905.700 de persoane au fost diagnosticate cu cancer hepatic, iar puțin peste 830.000 de persoane și-au pierdut viața din cauza cancerului la ficat. Potrivit datelor, cancerul hepatic este între primele trei cauze de deces prin cancer în mai mult de 40 de țări și una dintre primele cinci cauze de deces prin cancer în aproape 100 de țări de pe glob.

Previziunile cercetătorilor pentru următoarele două decenii sunt cu atât mai îngrijorătoare, deoarece, până în anul 2040, ar urma ca numărul de cazuri de cancer hepatic diagnosticate anual să crească gradual, până la puțin sub 1,5 milioane de cazuri. Cercetătorii avertizează că, pentru a evita creșterea cazurilor de cancer hepatic și a deceselor asociate bolii, țările din întreaga lume trebuie să obțină o scădere anuală cu cel puțin 3% a incidenței cancerului hepatic și a ratelor mortalității, prin aplicarea unor măsuri preventive, precum testarea și imunizarea împotriva virusului hepatitei B, recomandarea reducerii consumului de alcool și reducerea creșterii prevalenței obezității și a afecțiunilor metabolice.

sursa: News Medical

Data actualizare: 07-10-2022 | creare: 07-10-2022 | Vizite: 280
Bibliografie
Global burden of liver cancer could rise by more than 55% by 2040, analysis reveals, link: https://www.news-medical.net/news/20221005/Global-burden-of-liver-cancer-could-rise-by-more-than-5525-by-2040-analysis-reveals.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care este legătura între ritmul circadian și dezvoltarea cancerului hepatic?
  • Un studiu genetic asupra cancerului hepatic prezintă o nouă ţintă terapeutică
  • Eficacitatea tratamentelor la pacienții cu cancer hepatic care primesc imunoterapie, stabilită folosind un scor recent dezvoltat
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum