Încrederea în personalul medical îmbunătățește starea de spirit și calitatea vieții

©

Autor:

Încrederea în personalul medical îmbunătățește starea de spirit și calitatea vieții
Conform unei meta-analize realizate de o echipă de psihologi de la Universitatea din Basel și Universitatea Harvard, încrederea pacienților în medici, psihoterapeuți și asistenți medicali duce la o îmbunătățire a gradului de satisfacție și a calității vieții acestora.

Încrederea în personalul medical este un aspect fundamental în actul de îngrijire și tratament, fiind considerat un principiu etic în ghidurile internaționale și profesionale din domeniul medical. Autorii meta-analizei au dorit să vadă dacă încrederea, dincolo de valoarea etică, are efecte clinice. Meta-analiza a inclus 47 de studii din Europa, Asia, America de Nord și Australia, toate investigând relația dintre încredere și starea de sănătate a pacienților care urmau un tratament.

Rezultatele nu au indicat clar un efect al încrederii atunci când s-au folosit măsurători obiective ale stării de sănătate sau când au evaluat-o medicii. În schimb, s-a observat un efect pozitiv al încrederii în personalul medical asupra satisfacției, calității vieții, comportamentelor legate de sănătate și plângerilor pacienților.

Faptul că încrederea pacienților în profesioniștii din domeniul medical are un efect semnificativ asupra stării lor de bine atrage atenția asupra necesității de a crea un mediu sigur, de încredere, ca parte integrantă a actului medical.

Studiile au încercat deja să investigheze de ce încrederea are aceste efecte, dar cercetări suplimentare sunt necesare pentru a înțelege mai bine mecanismele din spate.

Meta-analiza a fost publicată în jurnalul științific PLOS ONE.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 01-09-2019 | creare: 10-03-2017 | Vizite: 1360
Bibliografie
People who trust their doctor tend to feel better, link: https://medicalxpress.com/news/2017-03-people-doctor-tend.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: