Îndepărtarea unei proteine ar putea reduce riscul de apariție al afecțiunilor cardiovasculare

©

Autor:

Îndepărtarea unei proteine ar putea reduce riscul de apariție al afecțiunilor cardiovasculare
Un nou studiu al cercetătorilor de la UConn Health arată că macrofagele, care au în mod normal rolul de curățare a celulelor, pot agrava ateroscleroza. Acestea, în urma încercării de îndepărtare a plăcilor ateromatoase de la nivelul vaselor sanguine, se umflă și pot determina inflamații la acest nivel, astfel existând riscul de mobilizare a acestor depozite lipidice și, consecutiv, de apariție a infarctului miocardic sau a accidentului vascular cerebral prin embolizare.
Echipa a descoperit că o anumită proteină numită TRPM2 este responsabilă de acest comportament al macrofagelor. Proteina, activată de inflamația ce reprezintă principala cauză de apariție a aterosclerozei, determină macrofagele să consume depozitele de colesterol de pe pereții vaselor sanguine, acestea umflându-se și determinând, la rândul lor, o inflamație suplimentară.

Conform biologului Lixia Yue de la UConn School of Medicine, acest cerc vicios în care sunt angrenate macrofagele este răspunzător de complicațiile care apar în urma dezvoltării aterosclerozei. Din acest motiv, aceasta, împreună cu un student al Universității din Connecticut, au descoperit o posibilă modalitate de îndepărtare a proteinei TRPM2 de la nivelul macrofagelor la șoarecii de laborator.

De asemenea, aceștia încearcă să descopere dacă o posibilitate de evitare a apariției acestui cerc vicios poate fi reprezentată de scăderea expresiei acestei proteine în monocite, care sunt precursorii macrofagelor. Dacă echipa reușește să coreleze proteina cu severitatea afecțiunilor cardiovasculare și la oameni, acest lucru ar putea însemna că TRPM2 este un factor de risc major al atacului de cord și al accidentului vascular cerebral.

sursa: Science Daily
foto: UConn Today

Data actualizare: 30-03-2022 | creare: 30-03-2022 | Vizite: 310
Bibliografie
Deleting a protein might reduce cardiovascular disease, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220328111741.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Decalarea programului de somn în weekend este nocivă pentru sănătate
  • Rolul zincului împotriva complicațiilor diabetului
  • Interviu cu Prof. Dr. Dragoș Vinereanu: „Prevenția înainte de toate! E mult mai ușor să previi bolile cardiovasculare, decât să le tratezi.”
  •