Indicele de masă corporală poate prevesti apariția diabetului zaharat

©

Autor:

Indicele de masă corporală poate prevesti apariția diabetului zaharat
În cadrul Congresului European de Cardiologie din 2020, oamenii de știință au prezentat beneficiile scăderii ponderale asupra bolilor metabolice precum diabetul zaharat.
Având o frecvență ridicată, precum și complicații marcante asupra calității vieții, diabetul zaharat reprezintă în continuare o problemă majoră de sănătate. Recent, oamenii de știință au identificat modul în care scăderea în greutate ar putea preveni sau chiar modifica evoluția naturală a diabetului zaharat.

În cursul anului precedent, numărul persoanelor cu diabet zaharat era aproximativ 463 de milioane, tipul 2 de diabet fiind preponderent (90%). Prin evoluția cronică și complicațiile sale, afecțiunea duce la o creștere semnificativă a riscului de afecțiuni cardiovasculare, a accidentelor vasculare cerebrale și a numărului de decese de cauză cardiovasculară.
Studiile genetice ar putea identifica timpuriu persoanele susceptibile de a dezvolta diabet zaharat.

Alături de factorii de risc genetici, principalul factor de risc modificabil pentru diabetul zaharat de tipul al doilea este obezitatea. Prof. Brian Ference, alături de echipa sa științifică au pus bazele unui studiu pentru a identifica mai ușor persoanele cu risc mare de a dezvolta această afecțiune. Aceștia au urmărit interacțiunea dintre factorii de risc genetici și obezitate.

În cadrul studiului au fost incluși aproximativ 450 de mii de participanți din Marea Britanie, sexul feminin fiind predominant, iar vârsta medie fiind de 57 ani. Evaluând 6,9 milioane de gene, autorii au analizat riscurile genetice. După determinarea indicelui de masă corporală pe baza înălțimii și a greutății, persoanele incluse în studiu au fost subdivizate în 5 grupuri în funcție de riscul genetic pentru diabet și de indicele de masă corporală.

Cele cinci grupuri, au fost monitorizate pe tot parcursul studiului până la vârsta medie de 65 de ani. Din numărul total de pacienți incluși, aproximativ 31 de mii au dezvoltat diabet zaharat tip 2.
Persoanele incluse în grupul cu valorile cele mai mari ale indicelui de masă corporală (în medie 34,5 kg/m2) au asociat un risc de 11 ori mai mare de a dezvolta afecțiunea, comparativ cu persoanele din grupul cu valori mici ale indicelui de masă corporală (în medie 21,7 kg/m2).

Bazându-se pe aceste observații, autorii afirmau la finalul studiului că valorea indicelui de masă corporală este un factor predictiv mai puternic decât riscul genetic. Pornind de la aceste constatări, cercetătorii recomandă tuturor persoanelor să mențină un nivel optim al greutății corporale pentru a evita apariția diabetului zaharat.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 04-09-2020 | creare: 04-09-2020 | Vizite: 681
Bibliografie
Body mass index is a more powerful risk factor for diabetes than genetics, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/08/200831090129.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ești ceea ce au mâncat părinții tăi!
  • Căsnicia șubredă nu înseamnă neapărat o sănătate proastă
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum