Indicele de masă corporală ridicat în copilărie reprezintă o cauză a hipertensiunii la vârsta adultă

©

Autor:

Indicele de masă corporală ridicat în copilărie reprezintă o cauză a hipertensiunii la vârsta adultă
Cercetările prezentate la Congresul European privind Obezitatea (ECO) din Veneția, Italia, sugerează că copiii și adolescenții supraponderali sau obezi sunt mai predispuși să dezvolte hipertensiune arterială la vârsta adultă (50-64 de ani), indicând că procesele care stau la baza acestei condiții pot începe încă din copilărie.
Studiul populațional suedez a arătat că tensiunea arterială la bărbații adulți crește într-o relație liniară atât cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare în copilărie (la vârsta de 8 ani), cât și cu o schimbare mai mare a IMC-ului în timpul pubertății (IMC la 20 de ani minus IMC în copilărie), independent unul de celălalt. La femei, tensiunea arterială în vârstă mijlocie a crescut în asociere liniară cu o schimbare mai mare a IMC-ului în timpul pubertății, dar nu cu IMC-ul din copilărie.

Dr. Lina Lilja, autorul principal al studiului de la Universitatea din Gothenburg, Suedia, subliniază importanța prevenirii supraponderalității și obezității încă din copilărie pentru a obține o tensiune arterială sănătoasă mai târziu în viață. Hipertensiunea este o provocare majoră pentru sănătatea publică la nivel mondial, fiind principala cauză a infarcturilor miocardice, accidentelor vasculare cerebrale și bolilor cronice de rinichi.

Pentru a înțelege mai bine contribuția IMC-ului ridicat din copilărie și pubertate la tensiunea arterială în mijlocul vieții, cercetătorii au analizat datele a 1.683 de indivizi (858 bărbați și 825 femei) născuți între 1948 și 1968, participanți în două cohorte bazate pe populație. Rezultatele au arătat că, pentru bărbați, o creștere a unei unități IMC din media IMC-ului în copilărie a fost asociată cu o creștere de 1,30 mmHg a tensiunii arteriale sistolice și o creștere de 0,75 mmHg a tensiunii arteriale diastolice, independent una de cealaltă. La femei, o creștere a unei unități IMC în IMC-ul pubertar a fost asociată cu o creștere de 0,96 mmHg a tensiunii arteriale sistolice și o creștere de 0,77 mmHg a tensiunii arteriale diastolice în vârstă mijlocie, indiferent de IMC-ul din copilărie.

Dr. Jenny Kindblom de la Sahlgrenska University Hospital din Suedia explică că, deși diferențele în tensiunea arterială nu sunt foarte mari, o tensiune arterială ușor crescută pe parcursul multor ani poate deteriora vasele de sânge și duce la boli cardiovasculare și renale. Studiul indică faptul că hipertensiunea arterială poate avea originea în viața timpurie, iar masa excesivă de grăsime induce inflamație cronică de grad scăzut și disfuncție endotelială încă din copilărie.

Această cercetare este importantă în contextul creșterii obezității în rândul copiilor și adolescenților, subliniind necesitatea de a extinde focusul de la hipertensiunea arterială la adulți la grupurile de vârstă mai tinere. Autorii notează că rezultatele sunt observaționale și sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege dacă există vârste specifice în copilărie și/sau adolescență când IMC-ul este deosebit de important pentru tensiunea arterială la vârsta adultă.

sursa: News Medical

Data actualizare: 02-04-2024 | creare: 02-04-2024 | Vizite: 110
Bibliografie
Childhood BMI tied to higher blood pressure in middle age, link: https://www.news-medical.net/news/20240401/Childhood-BMI-tied-to-higher-blood-pressure-in-middle-age.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Excesul de greutate la tineri reprezintă un factor de risc pentru de hipertensiune
  • Poluarea fonică produsă de zgomotul rutier este asociată cu un risc crescut de hipertensiune arterială
  • Femeile care urmează terapii cu estrogen oral, mai predispuse la hipertensiune arterială
  •