Infectiile aparute la persoanele care folosesc droguri injectabile

©

Autor: Redacția ROmedic

Infectiile aparute la persoanele care folosesc droguri injectabile :: Hepatita

Hepatita

Utilizarea drogurilor injectabile se asociaza cu risc crescut de transmitere a hepatitei pe cale parenterala. Aceasta deoarece seringile contaminate cu sange sunt refolosite, neputand fi sterilizate prin simpla spalare cu apa de robinet.

 

Majoritatea celor care utilizeaza droguri injectabile se imbolnavesc de hepatita B, inca din primii ani de utilizare a narcoticelor. Peste 80% dintre acesti indivizi, au fost expusi la virusul hepatitei B; 10% dintre ei vor deveni purtatori cronici ai antigenului de suprafata, iar restul vor dezvolta imunitate prin producerea de anticorpi impotriva antigenului virusului hepatitei B.

 

In randul narcomanilor a fost depistata si infectia cu virusul hepatitei D. Virusul D este un ARN virus iar prezenta lui in organism depinde ce coexistenta infectiei cu virusului B, in absenta caruia nu se poate replica si exprima. 15% dintre cei care prezentau anticorpi impotriva virusului B, aveau si anticorpi impotriva virusului D. Infectia concomitenta cu virus D, va conduce la o evolutie fulminanta a hepatitei cu virus B. Narcomanii infectati cu virusul D, prezinta hepatita cronica activa si modificari patologice permanente ale functiei hepatice.


Prin intermediul seringilor contaminate cu sange, utilizate de consumatorii de droguri injectabile, poate fi transmis si virusul hepatitei C. Nivelul de infectare cu virusul hepatitei C, in randul narcomanilor, este comparabil cu nivelul de infectare cu virusul hepatitei B; aproximativ 70% dintre indivizii evaluati, prezentau in sange, anticorpi impotriva virusului hepatitic C. In cele mai multe cazuri, hepatita c este dobandita la scurt timp dupa inceperea consumului de droguri injectabile. Infectia cu virusul C, determina hepatica cronica activa insotita de cresterea nivelului transaminazelor plasmatice; boala poate evolueaza sever, catre ciroza hepatica si carcinom hepatocelular. Se pare ca tratamentul cu interferon-alpha (stopeaza infectarea virala a celulelor hepatice sanatoase), administrat timp indelungat poate diminua evolutia fulminanata a bolii.

 

Hepatita cu virus A poate fi si ea asociata cu consumul cronic al drogurilor injectabile, desi in mod normal virusul nu se transmite prin sange, ci mai degraba prin contact interpersonal sau cu obiectele contaminate („este o boala mainilor murdare”). Riscul narcomanilor de a dabandi infectia cu virus A, este de 50 de ori mai mare decat in populatia generala. Recent au existat epidemii de infectie cu virus hepatitic A, in grupurile consumatorilor de droguri injectabile, probabil datorita contaminarii fecal-orale, a contactului personal apropiat si a igienei personale deficitare.

 

Diagnosticul diferential al unui sindrom nou de citoliza hepatica, va lua in considerare posibilitatea infectarii cu virus B si C dar si probabilitatea existentei unei infectii acute cu virus A.

 

Prin masuri de preventie specifice si prin imunizarea cu vaccinul antihepatitic B, cazurile de infectare precoce cu virus hepatic, aparute la consumatorii de droguri injectabile, pot fi stopate.

 

Aproape jumatate din narcomanii  investigati, prezinta tulburari ale functiei hepatice; majoritatea cazurilor de hepatita nu evolueaza zgomotos, nu se cronicizeaza si nu conduc la ciroza. De notat ca anomaliile functiei hepatice se pot datora si toxicitatii drogurilor administrate dar si toxicitatii alcoolului consumat in cantitati mari (alcoolism).

 

Ciroza aparuta la consumatorii de droguri este favorizata de abuzul concomitent de bauturi alcoolice tari.


Data actualizare: 26-02-2014 | creare: 06-02-2009 | Vizite: 40212
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!