Inflamația cerebrală ar putea reduce sau inversa simptomele sclerozei laterale amiotrofice

©

Autor:

Inflamația cerebrală ar putea reduce sau inversa simptomele sclerozei laterale amiotrofice
Studiul condus de Chantelle Sephton de la Universitatea Laval a explorat legătura dintre inflamație și scleroza laterală amiotrofică. Cercetarea a arătat că modificările neuronale în scleroza laterală amiotrofică pot activa celulele imune, ceea ce duce la inflamație și agravează simptomele bolii.
Publicat în Acta Neuropathologica Communications, studiul investighează efectele variantei FUSR521G asociate cu scleroza laterală amiotrofică (SLA) și demența frontotemporală (DFT) asupra neuronilor motori și modul în care acestea pot fi atenuate prin inhibarea căii NF-κB.

Scleroza laterală amiotrofică și demența frontotemporală sunt boli neurodegenerative înrudite, caracterizate prin agregarea proteinelor, cum ar fi FUS (contopită în sarcom), în neuroni și glia. Majoritatea cazurilor de SLA și DFT sunt sporadice, dar un procent semnificativ este familial, cu factori genetici moșteniți.

Cercetătorii au creat un model de șoarece specific neuronal care exprimă varianta umană FUSR521G a FUS. Au analizat efectele acestei variante asupra ramurilor dendritice și sinapselor neuronilor motori, precum și relația acestor schimbări cu patologia asociată SLA.

Rezultate

La șoarecii cu vârsta de o lună, s-au observat defecte cognitive și o reducere a ramificațiilor dendritice ale neuronilor motori corticali, fără pierdere sinaptică sau alte markeri patologici ai SLA/DFT. La vârsta de șase luni, șoarecii au prezentat deficiențe motorii, atrofie dendritică a neuronilor motori inferiori și pierdere sinaptică, alături de alte semne patologice, inclusiv mislocalizarea citoplasmatică a FUSR521G, disfuncție mitocondrială și activarea gliei.

Efectele terapeutice ale inhibării NF-κB

Tratamentul cu IMS-088, un inhibitor al căii NF-κB, a îmbunătățit funcția cognitivă și motorie la șoarecii hFUS, promovând restaurarea ramurilor dendritice și sinapselor neuronilor motori. De asemenea, IMS-088 a atenuat activarea gliei și a restabilit localizarea nucleară a FUSR521G și expresia mitocondrială a TOM20 în neuroni.

Concluzii

Studiul demonstrează că varianta FUSR521G are un rol autonom celular în provocarea schimbărilor patologice timpurii ale structurilor dendritice și sinaptice ale neuronilor motori, iar aceste schimbări preced deficiențele motorii și alte caracteristici patologice bine-cunoscute ale SLA/DFT. De asemenea, sugerează că țintirea căii NF-κB este o strategie terapeutică potențială pentru stabilizarea structurilor dendritice și menținerea conectivității corticospinale la pacienții cu SLA/DFT.

sursa: News Medical

Data actualizare: 12-01-2024 | creare: 12-01-2024 | Vizite: 211
Bibliografie
Blocking brain inflammation could slow, reverse ALS symptoms, link: https://www.news-medical.net/news/20240110/Blocking-brain-inflammation-could-slow-reverse-ALS-symptoms.aspx

Neuronal dysfunction caused by FUSR521G promotes ALS-associated phenotypes that are attenuated by NF-κB inhibition, link: https://actaneurocomms.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40478-023-01671-1
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum