Îngrășarea treptată, sub limita obezității, asociată cu o speranță de viață mai mare

©

Autor:

Îngrășarea treptată, sub limita obezității, asociată cu o speranță de viață mai mare
Persoanele care încep la maturitate cu un indice de masă corporală (IMC) în intervalul normal și mai târziu în viață ajung la nivelul de supraponderalitate, dar niciodată obeze, tind să trăiască cel mai mult, sugerează un nou studiu.
Adulții din această categorie au trăit mai mult chiar și decât cei al căror IMC a rămas în intervalul normal pe tot parcursul vieții.

„Impactul creșterii în greutate asupra mortalității este complex. Depinde atât de momentul cât și de amploarea creșterii în greutate și de indicele de masă corporală inițial”, a declarat autorul principal al studiului, Hui Zheng, profesor asociat de sociologie la Universitatea de Stat din Ohio. Greutatea normală la maturitate, urmată de o creștere ușoară a greutății pe parcursul vieții și de intrarea în categoria supraponderală la vârsta adultă, pot crește, de fapt, probabilitatea de supraviețuire.

Studiul actual, realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio, arată că tendințele pentru generația tânără sunt îngrijorătoare, pe fondul creșterii accentuate în greutate. În prezent, persoanele tinere tind să devină supraponderale și obeze mai devreme în viața lor decât au făcut părinții lor și sunt mai susceptibile de a avea decese legate de creșterea obezității.

Cercetătorii au utilizat datele obținute din două studii anterioare, la care au participat peste 8.000 de persoane. Primul studiu, cu o durată de peste 60 de ani, a fost efectuat asupra părinților, în timp ce studiu secundar a folosit datele obținute de la copii acestora. Membrii cohortei inițiale au murit aproape toți la sfârșitul studiului, astfel încât rezultatele pot descoperi modul în care IMC evoluează pe parcursul întregii maturități.

După controlul pentru o varietate de factori care s-au dovedit a influența mortalitatea, inclusiv fumatul, sexul, educația, starea civilă și boala, cercetătorii au calculat modul în care fiecare traiectorie a IMC a fost legată de ratele de mortalitate. În ambele generații, cei care au început cu o greutate normală și au trecut la supraponderalitate mai târziu în viață, dar care nu au fost niciodată obezi, au fost cei mai susceptibili de a supraviețui. Chiar daca riscurile de mortalitate asociate cu traiectoriile obezității au scăzut de-a lungul generațiilor, contribuțiile lor la decesele populației au crescut de la 5,4% în cohorta inițială la 6,4% în cohorta de descendenți.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 08-02-2021 | creare: 08-02-2021 | Vizite: 381
Bibliografie
Study finds those who gradually get overweight live longest, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/02/210202085451.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Surplusul de greutate în copilărie și riscul de diabet zaharat tip 2 în perioada adultă
  • Supraponderalitatea sau obezitatea înrăutățesc efectele alcoolului asupra ficatului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum