Inhibarea unei proteine specifice ar putea preveni recidivă mielomului multiplu, un tip de cancer care adesea recidivează

©

Autor:

Inhibarea unei proteine specifice ar putea preveni recidivă mielomului multiplu, un tip de cancer care adesea recidivează
Mielomul multiplu, o tumoră localizată la nivelul măduvei, revine aproape întotdeauna, chiar și după succesul inițial al tratamentului. În majoritatea cazurilor, motivele din spatele rezistenței la tratament (de exemplu, mutații genetice) și revenirea ulterioară a bolii rămân necunoscute. Potrivit unor noi cercetări, producția crescută a unei proteine ​​​diminuează sensibilitatea cancerului la tratament.
Mielomul multiplu este un cancer care afectează „celulele plasmatice”, un tip de celulă imunitară găsită în măduva osoasă. Cancerul celulelor plasmatice poate slăbi sistemul imunitar, poate provoca leziuni renale și slăbi oasele, ceea ce poate duce la fracturi. Ratele medii de supraviețuire s-au îmbunătățit considerabil datorită noilor opțiuni de tratament, lenalidomida și pomalidomida, medicamente care au adesea succes în inducerea remisiei cancerului. În aproape toate cazurile, totuși, cancerul dezvoltă rezistență la medicamente. Când creșterea cancerului se reia în ciuda tratamentului, prognosticul pacientului este prost.

Folosind proteomica (metodă de studiu a proteinelor), o echipă interdisciplinară de cercetători din Berlin a reușit să decodeze un mecanism necunoscut anterior care poate provoca recidivă mielomului multiplu. Cercetătorii au reușit să arate că producția de CDK6, un regulator al ciclului celular care promovează diviziunea celulară, este deosebit de mare odată ce cancerul a devenit rezistent la tratament. „Pe baza datelor noastre, credem că inhibarea CDK6 ar putea reprezenta o nouă abordare de tratament în mielomul multiplu recidivat”, explică unul dintre co-autori, prof. Jan Krönke de la Departamentul de Hematologie, Oncologie și Imunologie Cancerului din Campus Benjamin Franklin.

Cercetătorii au folosit o tehnologie de ultimă oră în spectrometria de masă pentru a stabili dacă modificările la nivel de proteine ​​sunt responsabile pentru rezistența la tratament a cancerului. Folosind atât probe înainte de recidivă, cât și după recidivă de la pacienți cu mielom multiplu, cercetătorii au reușit să cuantifice mai mult de 6.000 de proteine ​​diferite.

Comparând celulele canceroase colectate înainte și după recidivă, cercetătorii au descoperit că o serie de proteine ​​erau prezente fie la concentrații mai mari, fie mai mici după recidivă. Folosind analize statistice și bioninformatice, cercetătorii au reușit să urmărească majoritatea acestor efecte până la o singură proteină: kinaza 6 dependentă de ciclină, sau CDK6, o enzimă care controlează intrarea celulei în faza de diviziune celulară a ciclului celular.

Ca prim pas, cercetatorii au folosit culturi de celule pentru a demonstra ca CDK6 joaca un rol cheie in dezvoltarea rezistentei la tratament in mielomul multiplu. Ulterior, cercetătorii au confirmat că adăugarea unui inhibator CDK6 la medicamente a crescut eficacitatea acestora și a determinat moartea celulelor canceroase.

sursa: Science Daily
foto: Măduvă osoasă cu multiple celule de mielom. © Jan Krönke l Charité

Data actualizare: 17-04-2023 | creare: 04-03-2022 | Vizite: 832
Bibliografie
Why multiple myeloma returns, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220301131117.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum