Înlocuirea carbohidraților sau a grăsimilor saturate cu cele nesaturate scade riscul cardiometabolic

Lucrarea a fost publicată în jurnalul științific PLOS Medicine și a analizat datele colectate în urma a 102 studii clinice randomizate la care au participat circa 4,660 adulți.
În urma prelucrării statistice a datelor s-a remarcat faptul că, înlocuirea carbohidraților sau a grăsimilor saturate cu o dietă bogată în lipide mono- și polinesaturate ar putea influența pozitiv sănătatea metabolică. Aceasta a fost apreciată prin intermediul măsurării glicemiei, a insulinemiei, a rezistenței și sensibilității la insulină, respectiv a abilității de producere a insulinei ca răspuns la prezența glucozei în sânge.
Astfel, în cazul înlocuirii a 5% din aportul de carbohidrați, respectiv grăsimi saturate, cu grăsimi nesaturate, s-a remarcat o reducere cu 0,1 % a HbA1C sau a hemoglobinei glicate, un biomarker plasmatic util pentru aprecierea controlului glicemic pe termen lung. Potrivit autorilor studiului, s-a estimat că reducerea cu 0,1 % a HbA1C se asociază cu diminuarea incidenței diabetului zaharat tip 2 cu 22% și respectiv 6,8% a bolilor cardiovasculare.
Datele nu fac referire la o dietă hipoglucidică și hiperlipidică, ci din contră, distribuția macronutrienților se realizează în intervalele de normalitate: în medie 47.2% din aportul caloric a fost reprezentat de carbohidrați (normal, 45 – 65 %), respectiv 29.8% grăsimi (normal 25 – 35%).
În contextul unei epidemii de rezistență la insulină și diabet zaharat tip 2, modificarea opiniei publice cu privire la la grăsimile alimentare și a importanței lor în profilaxia bolilor și nu doar în etiologia lor este ideală.
Conform opiniei autorului studiului „rezultatele confirmă beneficiile creșterii aportului de alimente bogate în grăsimi sănătoase, cum sunt: nucile, semințele de floarea soarelui, boabele de soia, semințele de in, peștele și alte uleiuri vegetale, în locul excesului cerealelor și derivatelor rafinate, a amidonoaselor și a grăsimilor animale”, care sunt trăsături definitorii ale dietei moderne.
Modificările pozitive cu privire la statusul cardiometabolic s-ar putea datora și reducerii inevitabile a consumului de carbohidrați rafinați (pâine albă, cereale decorticate, cartofi, produse bogate în zaharuri simple și zaharuri adăugate). În acest sens, sunt necesare cercetări suplimentare.
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Boala Whipple
- Grăsimile alimentare: pe care să le alegem?
- Grăsimile benefice sănătății
- Sfaturi pentru alegerea tipurilor de grasime
- Grăsimile, uleiurile și dulciurile în alimentația copiilor
- Omega 3. Surse si beneficii
- Uleiuri vegetale
- Grăsimi bune versus grăsimi rele
- Necesarul de grăsimi la persoanele cu activitate fizică
intră pe forum