Înțelepciunea, rezistența la stres și disciplina interioară contribuie la prosperitatea unei persoane mai târziu în viață

©

Autor:

Înțelepciunea, rezistența la stres și disciplina interioară contribuie la prosperitatea unei persoane mai târziu în viață
Nu doar înțelepciunea le oferă oamenilor sentimentul de liniște interioară pe măsură ce înaintează în vârstă.
Un studiu publicat în revista Practice of Clinical Behavioral Medicine and Rehabilitation constată faptul că nu doar înțelepciunea contribuie la starea de mulțumire a oamenilor, ci și reziliența și rezistența la tentații, respectiv stăpânirea de sine, cu impact în special asupra celor care se confruntă cu probleme asociate îmbătrânirii. Chiar dacă înțelepciunea contribuie la bunăstarea unei persoane care gestionează subiectiv provocările înaintării în vârstă (pierderea celor dragi, afectarea stării de sănătate, reducerea mobilității), mai sunt și alte valori care necesită a fi cultivate.

Departamentul de Sociologie de la Universitatea din Florida consideră util ca oamenii să dobândească pe parcursul vieții înțelepciune, dar și reziliență, auto-însușire a standardelor înalte, rezistență la stres, capacitatea de analiză dimensională a situațiilor întâlnite.

Cercetătorii au analizat date de la 994 de adulți, printr-un studiu de evaluare a îmbătrânirii cu succes, pentru a observa asocierea dintre bunăstarea acestora și alte trăsături de caracter sau obiceiuri, vârsta medie a participanților fiind de 77 de ani.

Oamenii de știință au utilizate mai multe chestionare special dezvoltate, cu încorporarea elementelor cognitive, reflexive, emoționale, cu interes asupra sensului profund al vieții și acceptarea evenimentelor care nu pot fi influențate, dar pot fi urmărite din mai multe perspective, cu compasiune și înțelegere.

Reziliența a fost definită drept capacitatea oamenilor de adaptare pozitivă la situații mai puțin favorabile, prin stăpânire și disciplină personală. Este important ca pe parcursul vieții, oamenii să învețe din experiențe și să le privească din mai multe puncte de vedere, pentru a asimila cunoștințe și valori personale care sunt utile procesului de învățare.

Stresul produs de îmbătrânire poate fi gestionat prin rezistență, măiestria auto-controlului, înțelepciune, conform oamenilor de știință care au efectuat analiza celor 994 de adulți. Aceste trăsături ar contribui la reducerea stresului și ar crește nivelul de bunăstare al vârstnicilor. Recomandarea sociologilor este ca fiecare persoană să cultive în sine valori bune, înțelepciune și reziliență.

sursa: News Medical

Data actualizare: 07-06-2022 | creare: 07-06-2022 | Vizite: 227
Bibliografie
Understanding how wisdom, resiliency and mastery work together to improve a person’s well-being later in life, link: https://www.news-medical.net/news/20220603/Understanding-how-wisdom-resiliency-and-mastery-work-together-to-improve-a-persone28099s-well-being-later-in-life.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • A fost identificată o asociere între aportul adecvat de fibre și îmbătrânirea sănătoasă
  • S-a descoperit gena care inversează îmbătrânirea celulară
  • Pe măsură ce îmbătrânim, devenim mai fericiți
  •