Inteligența artificială poate remodela medicina: pentru a fi implementată pe scară largă, va fi necesară depășirea provocărilor etice și tehnice

©

Autor:

Inteligența artificială poate remodela medicina: pentru a fi implementată pe scară largă, va fi necesară depășirea provocărilor etice și tehnice
Implementarea sistemelor medicale bazate pe inteligență artificială (AI) în îngrijirea clinică de rutină prezintă o oportunitate importantă, dar în mare măsură nerealizată. Progresele recente în utilizarea algoritmilor AI în medicină au fost investigate de oamenii de știință și publicate într-o recenzie apărută recent în Nature Medicine.
Multe studii randomizate controlate (RCT) au fost utilizate pentru a evalua utilitatea sistemelor AI în asistența medicală. Un astfel de studiu, care evaluează un sistem AI pentru gestionarea dozelor de insulină, de exemplu, a măsurat numărul de timp petrecut de pacienți în intervalul țintă de glucoză, iar un studiu de evaluare a unui sistem de monitorizare a hipotensiunii intraoperatorii a urmărit durata medie a episoadelor de hipotensiune arterială.

Cercetarea medicală AI a explodat în domenii precum radiologie, patologie sau oftalmologie, care se bazează în principal pe interpretarea imaginilor. Pentru activitățile de radiologie, cum ar fi interpretarea mamografiei, evaluarea funcției cardiace și screening-ul cancerului pulmonar, sistemele AI au arătat creșteri semnificative ale preciziei, abordând diagnosticul, predicția și tratamentul riscurilor. Un sistem AI, de exemplu, a fost învățat să prezică riscul de cancer pulmonar pe 3 ani pe baza citirilor de tomografie computerizată ale radiologiilor și a altor date clinice.

Inteligența artificială a făcut progrese semnificative în patologie, în principal prin utilizarea imagistică integrală, în identificarea tumorilor și oferirea de noi perspective asupra bolii. De exemplu, în gastroenterologie, învățarea profundă a făcut progrese considerabile, în special în ceea ce privește îmbunătățirea colonoscopiei, un test vital pentru detectarea cancerului colorectal.

În ciuda progresului remarcabil al AI, câteva provocări sunt asociate cu utilizarea pe scară largă a tehnologiei. Deși se crede că AI va reduce cheltuielile medicale, instrumentele necesare pentru a culege date pentru sistemele AI pot fi foarte costisitoare. Dimensiunile mari ale imaginii ridică dificultăți suplimentare, deoarece cantitatea de memorie necesară pentru o rețea neuronală crește în tandem cu complexitatea modelului și numărul de pixeli din intrare.

Inteligența artificială medicală se confruntă în continuare cu provocări tehnice și etice semnificative, în ciuda potențialului domeniului. Când aceste probleme critice sunt abordate sistematic, perspectiva AI de a îmbunătăți viitorul medicinei poate fi în sfârșit realizată în mod semnificativ.

sursa: News Medical
foto: cono0430 / Shutterstock

Data actualizare: 31-01-2022 | creare: 31-01-2022 | Vizite: 267
Bibliografie
How artificial intelligence is poised to reshape medicine, link: https://www.news-medical.net/news/20220124/How-artificial-intelligence-is-poised-to-reshape-medicine.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Software inteligent pentru diagnosticarea cancerului de prostată
  • Tehnici avansate de ecocardiografie susținute de inteligența artificială
  • Google și DeepMind doresc să creeze un ajutor pentru medici și asistente bazat pe inteligență artificială
  •