Intervenții simple au redus expunerea la radiații a inimii în timpul tratamentului pentru cancerul pulmonar

©

Autor:

Intervenții simple au redus expunerea la radiații a inimii în timpul tratamentului pentru cancerul pulmonar
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Michigan și de la Michigan Radiation Oncology Quality Consortium (MROQC), arată că intensificarea gradului de conștientizare cu privire la riscul expunerii la radiații a inimii și standardizarea limitelor de expunere a acesteia a determinat o reducere a dozei medii de radiații asupra inimii cu 15% și o înjumătățire a numărului de pacienți ce au primit doze considerabile de radiații la nivel cardiac, fără a minimiza necesarul pentru tratarea tumorilor pulmonare sau a altor organe din torace.
Radiațiile folosite în timpul tratamentului cancerului pulmonar local avansat, ajunse la nivelul inimii, asociază un risc crescut de afecțiuni cardiovasculare ce apar drept reacții adverse majore în primii doi ani de la tratament, cantitatea de radiații fiind direct proporțională cu severitatea afectării. Cu alte cuvinte, cu cât expunerea cardiacă este mai mare, cu atât este mai mare riscul de dezvoltare în timp a unei patologii cardiace.

Studiul, prezentat în Practical Radiation Oncology, a evaluat eficiența unei astfel de educații asupra expunerii la radiații, în cadrul MROQC, o bază de date cuprinzătoare din punct de vedere clinic, utilizată pentru a sprijini îmbunătățirea calității actelor medicale în statul Michigan și finanțată de Blue Cross Blue Shield și Blue Care Network, ca parte a programului BCBSM.

Programul a implicat și răspândirea noilor date apărute în urma studiului curent, cu privire la expunerea la radiații a inimii în cadrul pacienților ce suferă de cancer pulmonar și ajustarea obiectivelor referitoare la reglementarea unei astfel de expuneri. Daniel Herr, doctor în oncologie și prim-autor al acestui studiu, afirmă că educația și conștientizarea cu privire la implicarea radiațiilor asupra inimii a avut un impact semnificativ asupra practicii clinice.

Conform acestuia, studiul este o dovadă a faptului că intervențiile simple pot fi eficiente pentru îmbunătățirea îngrijirii pacienților, atunci când sunt direcționate corespunzător. De asemenea, acesta menționează că cercetarea a reușit să certifice importanța unui consorțiu de calitate precum MROQC, acesta fiind un avantaj real în ceea ce privește îmbunătățirea calității îngrijirii pe care o primesc pacienții din statul Michigan.

sursa: News Medical
foto: M Health Lab

Data actualizare: 13-04-2022 | creare: 13-04-2022 | Vizite: 253
Bibliografie
Simple interventions reduced radiation exposure to the heart during lung cancer treatment, link: https://www.news-medical.net/news/20220408/Simple-interventions-reduced-radiation-exposure-to-the-heart-during-lung-cancer-treatment.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O nouă combinație de medicamente pentru cancerul pulmonar
  • Creșterea tumorilor pulmonare încetinită la jumătate cu o nouă abordare
  • Riscul de cancer pulmonar scade semnificativ după 5 ani de la întreruperea fumatului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum