Intervențiile care se concentrează pe construirea punctelor forte pot îmbunătăți dispoziția persoanelor triste

©

Autor:

Intervențiile care se concentrează pe construirea punctelor forte pot îmbunătăți dispoziția persoanelor triste
Oamenii cu o dispoziție proastă își pot îmbunătății starea mai repede atunci când folosesc o metodă de îmbunătățire a dispoziției despre care li se spune că este cea mai puternică abilitate a lor, constată un nou studiu. Rezultatele sugerează că este relevant doar ca participanții să creadă că au o anumită abilitate, nu neapărat să o aibă. Astfel, convingerea participanților că sunt buni pe o anumită tehnică poate ajuta la îmbunătățirea dispoziției.
Studiul, publicat online recent în Journal of Clinical Psychology, a implicat peste 600 studenți de licență. Cercetătorii le-au spus pe scurt participanților despre două abilități de terapie (cognitive și mindfulness), despre care au spus că pot fi utile în viața lor de zi cu zi. Ambele sunt folosite de terapeuți pentru a ajuta clienții cu probleme precum depresia.

Participanților li s-a oferit apoi o situație ipotetică în care ar putea folosi acele abilități, simțindu-se răniți că nu au fost invitați la un eveniment social de către un prieten, și au fost direcționați să exerseze ambele abilități. Fiecărui participant i s-a spus aleatoriu că una dintre abilități, cognitivă sau de conștientizare, era cea mai puternică abilitate sau cea mai slabă abilitate a lor și că va folosi acea abilitate în următoarea parte a experimentului, o „inducere a dispoziției triste”.

Apoi, cercetătorii le-au cerut participanților să își imagineze o situație ipotetică ce să le producă tristețe (decesul unei persoane dragi), în timp ce ascultau o melodie simfonică menită să amplifice sentimentul de tristețe. După cum era de așteptat, majoritatea oamenilor au raportat o scădere semnificativă a dispoziției imediat după inducție. Participanții au fost apoi rugați să răspundă la cinci evaluări ale stării de spirit în minutele de după inducerea stării de spirit triste.

Toți participanții și-au văzut starea de spirit îmbunătățindu-se treptat după terminarea perioadei de inducție a stării negative. Rezultatele au arătat că, dacă li s-a cerut să folosească abilitățile cognitive sau de conștientizare, nu a avut un efect semnificativ asupra refacerii dispoziției. În schimb, participanții cărora li s-a spus că abilitatea pe care o vor folosi este cea mai puternică a lor, indiferent de abilitate, au văzut o îmbunătățire mai mare a dispoziției decât participanții care au lucrat cu o abilitate despre care li s-a spus că este cea mai slabă.

sursa: News Medical
foto: Getty Images

Data actualizare: 26-01-2022 | creare: 26-01-2022 | Vizite: 277
Bibliografie
Intervention focusing on one's strength may be the best way to improve sad mood, link: https://www.news-medical.net/news/20220121/Intervention-focusing-on-ones-strength-may-be-the-best-way-to-improve-sad-mood.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Bunăstarea mentală, o particularitate a vârstei a treia
  • O singură conversație de calitate cu un prieten poate crește starea de bine zilnică
  • Analiza impactului venitului și a vârstei asupra stării de bine: studiu bazat pe datele colectate de la peste două milioane de persoane
  •