Israelul nu intenţionează să pedepsească producătorul de medicamente Teva din cauza concedierilor planificate (Bloomberg)

Data publicării: 19-12-2017

Guvernul israelian nu ia în considerare măsuri punitive împotriva Teva Pharmaceutical Industries, cel mai mare producător de medicamente generice din lume, care concediază un sfert din personal şi suspendă plata dividendelor, a declarat, pentru Bloomberg, un oficial apropiat de premierul Benjamin Netanyahu.

În schimb, Executivul va colabora cu compania farmaceutică pentru diminuarea numărului persoanelor concediate, acordând sprijin guvernamental acolo unde este posibil, a explicat oficialul, făcând referire la o întâlnire planificată între Netanyahu şi alţi oficiali israelieni cu şeful Teva, Kare Schultz.

Unii critici israelieni ai planului Teva, de reducere a costurilor, au cerut Guvernului să renunţe la scutirile de taxe acordate producătorului de medicamente pentru a încuraja investiţiile. Din 2016, Teva a beneficiat de scutiri de taxe în valoare de 22 de miliarde de şekeli (6,3 miliarde de dolari).

Planul Teva de a renunţa la 1.700 de angajaţi din Israel face parte dintr-un amplu program de redresare care include concedierea a 14.000 de persoane pe plan global (aproximativ un sfert din forţa sa de muncă) şi reducerea cheltuielilor cu trei miliarde de dolari în următorii doi ani.

De asemenea, Teva va suspenda plata dividendelor pentru acţiunile ordinare şi pentru certificatele de depozit până la sfârşitul lui 2019.

Recent, acţiunile grupului farmaceutic au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 17 ani, capitalizarea bursieră fiind de aproximativ 15,2 miliarde de dolari, mai puţin de jumătate din datoria companiei, de aproximativ 35 de miliarde de dolari.

Pe plan global, Teva avea aproape 57.000 de angajaţi la sfârşitul anului trecut, inclusiv peste 10.000 în SUA, 24.000 în Europa şi peste 6.800 în Israel.

Analiştii se aşteptau ca Teva să implementeze un program de reducere a costurilor, după publicarea rezultatelor financiare pe trimestrul trei din 2017.

Compania a avertizat că nu-şi va îndeplini ţintele de profit pe 2017, din cauza scăderii preţurilor la medicamentele generice în SUA şi vânzărilor slabe înregistrate de medicamentul pentru tratarea sclerozei multiple, Copaxone.

Luna trecută, agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a retrogradat ratingul pentru datoria Teva la junk (nerecomandat pentru investiţii).

În septembrie, Teva l-a angajat pe danezul Kare Schultz de la Lundbeck în funcţia de director general, pentru a-i calma pe investitorii îngrijoraţi de viitorul companiei. Este pentru prima dată în istoria companiei când directorul general nu este de naţionalitate israeliană.

Schultz, cu o experienţă de 30 de ani în industria farmaceutică globală, a declarat că va dezvolta o strategie extrem de clară pentru a rezolva diversele iniţiative de restructurare şi problema datoriei companiei israeliene.

Teva este sub presiune din partea investitorilor să-şi achite datoriile de 35 de miliarde de dolari şi să-şi revitalizeze creşterea. Compania vrea să-şi scadă costurile, după ce nu a reuşit să-şi plătească datoriile acumulate în urma achiziţionării, în 2016, a diviziei de medicamente generice a companiei farmaceutice Allergan Plc, pentru 40,5 miliarde de dolari.

Teva Pharmaceutical Industries Ltd, cel mai mare producător de medicamente generice din lume, este prezent şi în România.
Sursa: Agerpres, 19-12-2017, Vizualizari 202
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.