ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Sexologie Sexologie Constanta

Labirintul - calea către tine însuți, către ceea ce poți deveni nu spre ceea ce ești Ziua a 8-a

Labirintul - calea către tine însuți, către ceea ce poți deveni nu spre ceea ce ești Ziua a 8-a
Autor: Iulia Buzan

PUNEREA  UNEI  DORINȚE

 

A fost odată o fată. Să-i dăm un nume? Cum ai vrea s-o numim?

Într-o zi se plimba pe o plajă. Locuiești cumva lângă o plajă sau mergi în vacanță la plajă? Ai vrea ca povestea aceasta să se întâmple pe o plajă?

Această fată se plimba pe acea plajă într-o bună zi, dar, din nefericire, nu se simțea prea fericită. Plecase de acasă ca să se plimbe pentru că mama și tatăl ei se certau – din nou – și simțea nevoia să iasă de acolo. Se plimba, cu capul aplecat și gândindu-se la necazurile ei, fără să audă țipetele pescărușilor sau foșnetul valurilor pe nisip. Nu simțea căldura plăcută a soarelui pe piele,  și nici nisipul umed de sub tălpi.

În timp ce mergea încet pe plajă, a lovit brusc cu degetele de la picioare ceva solid. S-a oprit, s-a aplecat și a început să dea nisipul la o parte cu mâinile. Ceea ce a găsit era o lampă veche, exact ca aceea despre care citești în cărțile de povești – cele din care, dacă le freci cu mâna, apare un spirit și îți îndeplinește trei dorințe. Aceasta era veche și lovită, și pe ea erau scoici de parcă ar fi stat în mare mult timp.

Fata a îndepărtat scoicile și a luat o mână de nisip ud pentru a o curăța. Puff! În timp ce curăța lampa, din ea a ieșit un spirit.

Acum, acesta nu era spiritul frumos și musculos pe care îl vedeți  în filme și cărți cu povești, deși avea un turban pe cap. În schimb era bătrân și slăbănog și arăta de parcă nu dormise de o săptămână. Cu toate acestea, încântarea a copleșit-o pe fată:

 • Uau! Asta înseamnă că mi se împlinesc trei dorințe? L-a întrebat curioasă.
 • Lasă-mă în pace, a spus geniul. Stau închis în chestia asta de nu știu când. Ultimul meu stăpân și-a primit cele trei dorințe, apoi m-a aruncat peste bord. A trebuit să astup gaura ca să nu mă înec. Am suferit de rău de mare și nu am mâncat nimic de ani de zile. Am fost aruncat pe acest țărm și stau îngropat în nisip, și tu vrei trei dorințe.
 • O, a sus fata, dezamăgită. Găsise un spirit care nu numai că nu arăta ca vestitul spirit al lămpii lui Aladin, dar mai era și morocănos.
 • Ei, dar pot măcar să-ți cer o singură dorință? l-a întrebat, amintindu-și gândurile care-i ținuseră mintea ocupată în timp ce se plimba pe plajă.
 • Păi, tu ai frecat lampa, tu ești stăpâna, a spus spiritul, dar numai una pentru moment.
 • Aș vrea, a spus fata, ca mama și tata să nu se mai certe.
 • Ei, asta e o dorință irosită, a spus spiritul morocănos.
 • Ce vrei să spui? a întrebat fata, simțindu-se zdrobită.
 • Ești stăpâna mea și pot face lucruri care să te ajute să te schimbi, dar nu pot să mă apuc să schimb alți oameni ca să-ți convină ție. Ei decid ce fac.

Biata fată părea devastată și, văzând-o așa de tristă, spiritul lămpii s-a înmuiat puțin.

 • Uite, îți dau niște indicii despre cum să-ți pui o dorință. În primul rând, trebuie să fie ceva ce poți schimba cu adevărat pentru tine însăți și, în al doilea rând, trebuie să fie ceva ce tu vrei să faci, mai degrabă decât ceva ce vrei ca o altă persoană să nu mai facă. Eu nu mă pricep la oprirea războaielor, foametei sau certurilor. Mă pricep mai degrabă să-i ajut pe oameni să trăiască în pace, să cultive mai multă hrană și să se înțeleagă mai bine unii cu alții. Oricum, ce-mi iese la treaba asta? a întrebat el brusc. Ca stăpână a mea, mă vei îngriji? Mi-ar trebui niște mâncare și un loc cald unde să-mi petrec noaptea. Apoi, cu un puff, a dispărut înapoi în lampă.

Grozav! Ăsta mi-e norocul! S-a gândit fata, care se simțise destul de neiubită și de nedorită acasă. Când, în sfârșit, credea că avea o șansă de a schimba  lucrurile, se alesese cu un spirit morocănos.

Cu toate acestea, era o fată cu inimă bună, așa că a dus cu grijă lampa acasă. Când părinții ei erau ocupați să se certe la cină, a pus o parte din mâncare pe o farfurie separată pe care apoi a dus-o în camera ei pentru a hrăni spiritul lămpii. El a devorat totul în grabă, dar asta nu i-a îmbunătățit starea de spirit. A cerut mai mult, trimițând-o pe fată de mai multe ori la frigider, apoi a cerut să nu-l deranjeze cât dormea liniștit pentru o noapte.

Nici dimineață nu părea să fie mai binevoitor. A scuipat floricelele de porumb pe care i le-a dat fata și a cerut ceva gătit. Asta este greu de făcut fără a trezi suspiciunile părinților, dar a ajutat la îmbunătățirea stării de spirit a duhului lămpii. În cele din urmă el a spus:

 • Te-ai gândit la a doua dorință?
 • Da, a spus ea, vreau să fiu fericită.
 • Degeaba, a răspuns geniul.

Fata a părut surprinsă de răspunsul brusc.

 • Ce vrei să spui, acum? l-a întrebat.
 • Ei bine, îți spun asta numai pentru că ai fost bună cu mine, a spus el. De unde să știu ce înseamnă fericirea pentru tine? Dacă-ți pui o dorință, trebuie să fie la obiect. Când te simți mai fericită, la ce vrei să te gândești? Ce vrei să simți? Ce vrei să faci? Diferit de ceea ce faci acum?
 • Păi, nu mai vreau să mă tot gândesc la mama și la tata care se ceartă tot timpul.
 • Greșit, a spus duhul. Amintește-ți de ziua de ieri, am spus că e mai bine să-ți pui dorințe cu privire la ceea ce vrei , nu la ceea ce nu vrei. La ce vrei să te gândești?
 • La cum o să mă întorc de la școală, cum să mă bucur de timpul petrecut cu prietenii mei, cum o să am gânduri amuzante.
 • Bun, e mai bine, a spus duhul. Și atunci, cum ai să faci asta?
 • Stai un pic, a spus fata. Nu ești tu duhul lămpii? Nu ar trebui să faci ca dorințele să mi se îndeplinească de la sine?
 • Ia stai un pic, a răspuns spiritul. Am fost închis în lampa aia de nu mai țin minte de când. Nu am mâncat, abia dacă am dormit, am avut rău de mare, nu am avut prieteni și nu am avut șansa de a-mi exersa magia. Împlinirea dorințelor e ca oricare alt lucru. Dacă nu te mai antrenezi la un sport, îți ieși din formă. Dacă nu mai studiezi, uiți ce ai învățat. Dacă vrei aceste lucruri, trebuie să muncești puțin și tu. Uite, a continuat el, îți amintești cum te plimbai pe plajă aseară, cu capul aplecat, lovind cu picioarele în nisip, ocupată cu toate necazurile tale? Ce-ar fi ca data viitoare când te plimbi pe plajă să ridici capul, să privești culorile din apă și de pe cer, să vezi ce minunății a adus cu sine fluxul, să asculți sunetul valurilor, să simți nisipul de sub picioare, să lipăi cu picioarele prin apa rece și să-ți dai voie să trăiești din plin ceea ce se întâmplă? Nu-mi place să recunosc asta, dar până și duhurile știu că sunt lucruri pe care nu le pot schimba... iar altele pe care le pot schimba. Gândurile, sentimentele și acțiunile noastre sunt printre lucrurile pe care le putem schimba. Pentru a face asta, trebuie să exersezi intruna -exact cum eu trebuie să-mi pun la lucru magia, altfel curând voi uita cum se face.

Fata a încuviințat din cap. O fi fost el morocănos, dar era un morocănos înțelept.

 • Încă ceva, a spus el. Dacă vrei să ți se împlinească această dorință, atunci trebuie să decizi când vei face lucrurile prin care ți se va împlini. Nu te ajută cu nimic să stai și să aștepți ca magia să se întâmple. Deci, când vei face ceva în privința asta?
 • Când voi merge din nou la plimbare pe plajă în după-amiaza asta, a răspuns ea, voi face ce sugerezi tu.

Și așa a făcut, ducându-i pe duh și pe lampa sa în ghiozdan în timp ce se plimba.

În acea seară l-a hrănit din nou pe spirit și s-a culcat gândindu-se, cu grijă, care avea să fie a treia ei dorință.

Bolul mare cu budincă pe care i l-a pregătit duhului de dimineață nu i-a fost pe plac, așa că i-a prăjit șuncă și ouă, pâine neagră și niște clătite până ce dispoziția lui a părut un pic mai bună. A așteptat momentul pentru a-i cere a treia dorință, gândindu-se  că învățase o grămadă de lucruri despre dorințe și că avea să nimerească de data asta.

 • Aș vrea să rămâi cu mine pentru totdeauna și să continui să-mi împlinești dorințele.
 • Bună mișcare, a sus duhul, și ea l-a văzut râzând pentru prima dată. Nu-ți poți dori ceva ce nu poți avea. Eu pot să-ți împlinesc numai trei dorințe, și acesta e târgul. Dar dacă faci ce ai făcut deja, va fi ca și când m-ai avea aici pentru tot restul vieții. Nu trebuie să te limitezi doar la trei dorințe. Nu uita, e în regulă să-ți dorești tot soiul de lucruri. E în regulă să privești în viitor și să vrei ca lucrurile să fie mai bune. Dar  ceea ce îți dorești și ceea ce vrei să fie ceva realizabil. Trebuie să fie ceva ce poți obține în realitate. Ar fi bine să fie ceva concret, să spui exact ce vrei să se întâmple cu gândurile, sentimentele și faptele tale. Apoi, nu uita să te decizi când le vei pune în practică. Să-ți spun un secret al meseriei: există trei întrebări magice pe care trebuie să și le pună fiecare duh înainte de a putea împlini o dorință. El trebuie să se întrebe:

Ce vreau să fac?

Cum pot face să se întâmple asta?

Când o voi face?

Fata s-a întins și l-a îmbrățișat pe duhul bătrân și morocănos. Ochii lui s-au luminat de blândețe, în colțurile gurii i-a licărit căldura unui zâmbet, și puff, a dispărut înapoi în lampă.

 

Dragi prieteni, vă las să deslușiți sensul celei de a doua povesti a celui de al treilea capitol  al labirintului. Mâine voi reveni cu următoarea poveste. Până atunci, să rămânem curajoși și curioși.

         Toate cele bune, Iulia Buzan

 

 
Programare