ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Sexologie Sexologie Constanta

Labirintul - calea către tine însuți, către ceea ce poți deveni nu spre ceea ce ești Ziua a 9-a

Labirintul - calea către tine însuți, către ceea ce poți deveni nu spre ceea ce ești  Ziua a 9-a
Autor: Iulia Buzan

 

SECRETELE  SUCCESULUI

 

  • Bunicule, a spus Thomas la telefon, putem să ne plimbăm weekendul viitor pe coasta Bibbulmum și să stăm la cabana din deal a lui Hewitt?
  • Am putea, a răspuns bunicul, gândindu-se la excursiile anterioare plăcute pe care le făcuseră pe potecile din împrejurimi și la faptul că Thomas avea o preferință specială pentru cabana lui Hewitt.
  • Pot să aduc și câțiva prieteni? Daniel, Bon, Luke și Willo?

Bunicul a reținut imediat numele lui Daniel. El și Thomas erau cei mai buni prieteni, dar și cei mai mari rivali. Întotdeauna se provocau unul pe celălalt pentru a vedea cine e mai bun. Dacă această competiție s-ar fi limitat la școală, Thomas ar fi ieșit câștigător. Învăța cuvintele mai repede adunarea și scăderea și putea citi cu voce tare destul de ușor – dar nu acestea sunt lucrurile cu adevărat valoroase printre băieței, iar educația înseamnă mult mai mult decât citirea, silabisirea și matematica.

Dani era mai bun la exerciții fizice. Alerga mai repede, urca mai iute și mai sus într-un copac și putea arunca o piatră mai departe. Când era vorba de conceperea și construcția unui avion de hârtie, Thomas era rapid și creativ, dar al lui Daniel întotdeauna zbura mai departe.

Uneori, făceau drumul lung de la școală spre casă prin pădure. Acolo se urcau în vârful unei stânci de granit și se angajau în provocarea supremă a băieților: să vadă cine putea face pipi mai departe. Daniel câștiga întotdeauna. Desigur, era un motiv suficient de supărare, dar nu ar fi fost așa de rău dacă nu ar fi râs de Thomas. Thomas se simțea rănit.

Era de asemenea îngrijorat pentru că se apropiau selecțiile anuale pentru echipa de fotbal, și Thomas voia cu disperare să fie ales. Nu se îndoia că Daniel avea să fie selectat. Așa era întotdeauna. Alerga repede, juca bine mingea și nu se speria când alți copii încercau să-l contreze.

Într-un weekend, Thomas a sosit la bunicul său cu o figură jalnică. Daniel îl întrecuse din nou când se opriseră la stânca de granit. Din nou râsese de Thomas și se lăudase cu faptul că el avea să fie în echipa de fotbal.

  • Ce s-a întâmplat? l-a întrebat bunicul cu blândețe.
  • Daniel, a răspuns Thomas. Întotdeauna e mai bun decât mine. Indiferent ce face, întotdeauna câștigă. El va fi selectat în echipa de fotbal și eu nu. Mă bate la orice fac. Avem marele campionat în câteva săptămâni, știu că el va câștiga... și va râde din nou de mine.

Bunicul lui Thomas și-a mângâiat cu blândețe nepotul pe umăr și a spus:

  • Tu și Daniel sunteți prieteni de multă vreme și în tot acest timp eu am învățat ceva despre Daniel. În viață, am întâlnit mulți oameni ca el. Știi, eu am fost campion la înot.

Thomas văzuse trofeele prăfuite din camera bunicului și panglica ce atârna de raftul cu cărți. Văzuse cele două fotografii înrămate cu bunicul tânăr, ținând cu mândrie un trofeu. Știa asta despre bunicul său, dar nu vorbiseră niciodată despre lucrurile astea.

  • Din experiența mea, cei mai buni atleți au câteva secrete despre care nu-i auzi vorbind niciodată, i-a mărturisit bunicul, de parcă ar fi fost un maestru magician care căzuse de acord să-i spună ucenicului său câteva trucuri magice, bine păzite, ale meseriei.

Thomas era nerăbdător să afle secretele. Voia să știe ce putea face pentru  a-l învinge pe Daniel.  

  • Mai întâi, a început bunicul, să știi că vei izbuti atunci când vei începe cu lucrurile la care ești mai bun. Vezi tu, sunt câteva chestii pe care tu le faci foarte bine și câteva lucruri pe care Daniel le face foarte bine. Cu toții avem aptitudini și abilități diferite. Secretul e să te concentrezi pe punctele tale forte. Află care sunt și cum le folosești. Fii conștient de lucrurile la care nu ești așa bun și alege dacă vrei să te concentrezi mai puțin pe acele lucruri sau vrei să le dezvolți. Dacă te gândești prea mult la ceea ce nu poți să faci, asta te va opri să faci ceea ce îți stă in putere. Când eram atlet, am văzut mulți oameni care aveau toate datele necesare, dar erau cam leneși. Ar fi putut ajunge în vârf, dar nu făceau efortul necesar. Al doilea secret al sportivilor de vârf, a continuat bunicul, e acela că se antrenează. L-ai văzut vreodată pe Daniel antrenându-se? Nu, el nu trebuie să facă un efort deosebit. Dar tu stabilește-ți scopul, muncește mult pentru a-l atinge, dacă asta vrei cu adevărat și, cu siguranță, vei reuși. În sfârșit, a spus bunicul, știi că eu acum joc golf. Scopul meu nu e să-i înving pe alții, ci să-mi îmbunătățesc scorul. Atleții de vârf vorbesc despre a concura împotriva lor înșiși sau despre îmbunătățirea recordului personal. La antrenament, țintește să-ți bați recordul. Asta contează cel mai mult pentru satisfacția ta.

Cuvintele bunicului l-au îmboldit pe Thomas. Voia să-și atingă potențialul maxim, așa că  s-a antrenat, trezindu-se  devreme în fiecare dimineață și exersând. Privea interviurile cu sportivi de vârf de la Tv și, după conversația cu bunicul, își dădea seama ce eforturi depuseseră pentru a deveni cei mai buni. A observat că adesea aveau cu ei sticle de apă. Asta, s-a gândit, era o idee bună, și întotdeauna avea una în ghiozdan. Bea multă apă.

Ei bine, Thomas a fost selectat în echipa de fotbal, dar nu acesta era marele concurs pentru care se antrenase. La două săptămâni după ce ceruse sfaturile bunicului, i-a cerut acestuia să-l ducă pe el și pe prietenii lui la o plimbare pe coasta Bibbulmum pentru a sta la cabana lui Hewitt. Acesta urma să fie locul de desfășurare al  marelui concurs.

Au gătit la un foc de tabără ciuperci prăjite pe bețe cioplite cu cuțitul și s-au jucat de-a prinselea pe întuneric. Au privit răsăritul lunii, apoi s-au băgat în sacii de dormit gândindu-se la ziua de mâine. Marele campionat avea să aibă loc dimineața. Thomas se pregătise, băuse constant din sticla cu apă toată ziua, și chiar sorbise  din ea când se trezea noaptea. Se antrenase, nu glumă!

Primul lucru de dimineață, înainte ca bunicul să se trezească, Thomas și-a condus prietenii în pădure pentru că aici, lângă cabană, era cea mai înaltă stâncă de granit pe care o știa. Era ziua marelui concurs: să vadă cine putea face pipi mai departe. Și-a dat drumul. A câștigat. El era Marele Campion. Făcuse cel mai departe pipi din viața lui.

În acea seară, când se întorseseră din pădure aasă la bunicul, Thomas l-a îmbrățișat cu putere pe bunic.

  • Mulțumesc pentru că m-ai învățat secretele succesului, a spus el, cu un zâmbet de care bunicul nu putea decât să se minuneze.

 

Dragi prieteni, la final de capitol vă ofer încă un simbol – ” Piatra Minții”. Păstrați cu grijă acest simbol, vă va ajuta la momentul potrivit. Mâine vom începe un nou capitol.  Până atunci, să rămânem curajoși și curioși!   Toate cele bune, Iulia Buzan

 

 
Programare