ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihologie Psihologie Constanta

Labirintul - calea către tine însuți, către ceea ce poți deveni nu spre ceea ce ești Ziua a 10-a

Labirintul - calea către tine însuți, către ceea ce poți deveni nu spre ceea ce ești  Ziua a 10-a
Autor: Iulia Buzan

 

 

RETRAGEREA ÎN SINE

 

Tess era o broscuță țestoasă care fusese poreclită Tess Furioasa.  Ca și oamenii, o broscuță țestoasă trebuie să fie educată, așa că Tess a trebuit să se ducă la școală. Din nefericire, nu-i plăcea școala. Era al naibii de plictisitoare! Era anost să stea clasă toată ziua și nu o interesa să o asculte pe învățătoare repetând la nesfârșit aceleași lucruri – cum poate să înoate cât mai eficient, cum să prindă meduze pentru cină, cum să evite rechinii care abia așteaptă să se înfrupte din tine și așa mai departe.

Numai că, atunci când Tess se plictisea, devenea neliniștită și, când era agitată, avea tendința să creeze necazuri altora.  Cel puțin așa își făcea ziua mai puțin plictisitoare. De exemplu, le împingea pe celelalte țestoase când stăteau aliniate, le înțepa cu un creion pe sub bancă sau le ascundea cărțile de care aveau nevoie pentru lecția următoare. Dar când celelalte broscuțe țestoase îi făceau aceleași lucruri, se supăra și mușca.

Țestoasele se pricep la mușcat. Gura unei țestoase se numește de fapt cioc, iar dinții sunt foarte puternici. Ciocul e puternic, fiind construit pentru a măcina mâncarea. Nu mi-ar plăcea să am degetul acolo când mușcă – mai ales când e vorba despre Tess. Ea ar fi fost medaliată cu aur dacă ar fi concurat la Olimpiada de mușcături.

Celelalte broscuțe țestoase o tachinau pe Tess în legătură cu modul în care mușca. Și, desigur, cu cât o tachinau mai mult, cu atât mai rele deveneau mușcăturile ei. De aceea au poreclit-o  Tess Furioasa.

Din păcate, Tess nu era fericită. Nu e amuzant să fii plictisit și furios. Celelalte broscuțe țestoase făceau haz de ea. Ele păreau să aibă o grămadă de prietene. Ea nu avea niciuna și nu știa ce să facă în privința asta.

Pe când înota acasă de la școală într-o zi, pierdută în gânduri, Tess s-a rătăcit. Apele erau din ce în ce mai adânci și întunecate, și s-a speriat când o siluetă enormă și întunecată a înotat încet din adâncuri către ea. Era o țestoasă mare și bătrână și, judecând după mărimea ei, Tess și-a dat seama că avea câteva sute de ani. Îi auzise pe părinții ei vorbind despre o țestoasă înțeleaptă și bătrână care navigase pe toate oceanele pământului, învățase tot ce se putea învăța și care acum își împărtășea  înțelepciunea celor care aveau nevoie.

  • Arăți așa de tristă, a salutat-o bătrâna țestoasă pe Tess, de parcă i-ar fi citit gândurile.

Tess a început să-i spună bătrânei țestoase toate necazurile ei, cum nu le mai destăinuise nimănui până atunci. Nu ar fi putut să le spună învățătoarei. Nu le spunea tatălui și mamei ei, și cu atât mai puțin ar fi putut vorbi despre asta cu broscuțele țestoase de la școală.

  • Intru mereu în bucluc, i-a răspuns Tess. Mă plictisesc și mă înfurii. Și mușc atunci când nu ar trebui să o fac.
  • Oh, a făcut bătrâna țestoasă, cu o privire pierdută, ca și cum s-ar fi gândit la vremurile când mergea la școală. Majoritatea dintre noi am trecut prin această problemă, a spus ea înțelegătoare. Mi-a luat mult timp să aflu o soluție, dar presimt că tu ai putea fi mai rapidă decât mine.

Tess asculta cu multă atenție.

  • Mi-a luat mult timp să-mi dau seama că soluția o avusesem la îndemână tot timpul. Purtam răspunsul cu mine în fiecare zi , în fiecare secundă, a spus bătrâna țestoasă, întinzând o înotătoare și mângâind blând carapacea lui Tess. Dacă simți că devii supărată  sau iritabilă, trage-ți capul înăuntru, a sugerat bătrâna țestoasă. Intră în carapacea ta. Eu am învățat să o fac când eram cam de vârsta ta. Am pierdut șirul anilor de când înot prin oceane, dar încă o fac când trebuie să iau o pauză sau vreau să am un pic de pace și liniște pentru mine însămi. Totul e să îți amintești să o faci imediat ce simți acele sentimente pe care nu vrei să le ai. Când fac asta, a continuat bătrâna țestoasă, prima dată inspir adânc de trei ori și apoi îmi las respirația să se relaxeze încet și confortabil. Când mă simt mai calmă, mă întreb dacă ceea ce gândeam și simțeam înainte de a intra în carapace e de ajutor. Dacă nu mi-e de folos, atunci mă întreb ce aș putea face pentru ca lucrurile să fie diferite când scot din nou capul afară. Spunând asta, bătrâna țestoasă a mângâiat-o din nou pe Tess pe spate și apoi a plecat înot, dispărând încet în albastrul adânc al oceanului.

A doua zi dimineață, școala  părea la fel de plictisitoare ca întotdeauna. Tess abia sosise că celelalte broscuțe țestoase au și început să o tachineze. Imediat ce deschise ciocul, își aminti  sugestia țestoasei bătrâne și înțelepte. Și-a tras capul înăuntru, retrăgându-și înotătoarele în același timp, și a respirat adânc de trei ori.

Hei, s-a gândit, se întâmplă ceva. A descoperit că se putea calma și relaxa. S-a întrebat dacă era util să fie furioasă și s-a gândit: Nu, nu mi-e de niciun folos.

Apoi și-a amintit sfatul țestoasei bătrâne  și înțelepte: întreabă-te cum ai putea face ca lucrurile să fie diferite când scoți din nou capul afară. S-a gândit că ar putea  să încerce să zâmbească și să fie mai drăguță cu celelalte broscuțe țestoase. Când capul ei a ieșit afară din carapace, avea pe față un zâmbet drăguț, împăciuitor. Celelalte broscuțe țestoase au văzut asta și au început să surâdă și ele.

Pe măsură ce aplica sfatul țestoasei bătrâne și înțelepte – intra în carapace, se relaxa și se întreba cum poate schimba lucrurile în bine – Tess a descoperit că se simțea mai calmă și mai fericită. Nu le-a mai deranjat pe celelalte broscuțe țestoase și, ca urmare, ele nu au mai tachinat-o. Și-a făcut multe prietene și se distra  atât de mult, încât ardea de nerăbdare să meargă la școală – și, știi, celelalte țestoase i-au schimbat porecla pe care o aveau pentru ea. În loc de Tess Furioasa, acum i se spune Tess Minunata.

Dragi prieteni, vă las să deslușiți sensul primei povesti a celui de al patrulea capitol  al labirintului. Mâine voi reveni cu următoarea poveste. Până atunci, să ramânem curajoși și curioși!

                                                                             Toate cele bune, Iulia Buzan

 

 
Programare