Jocurile video nu sunt periculoase, ele dezvolta inteligenta si sunt cheia succesului

Data publicării: 01-02-2008

Profetul unui nou cult revolutionar a debarcat in Italia, si pentru prima data in Europa, sustinand ca jocurile video nu sunt daunatoare, dimpotriva, in opinia sa, ele constituie un fel de antrenament sustinut pentru viitorii manageri. Este vorba de Mark Prensky, care a inceput un tur de prezentare a traducerii in italiana a cartii "Mamica, nu ma bate la cap, eu invat" (editura Multiplayer.it), textul sacru al cultului cotidian pe care milioane de minori il celebreaza pe calculator, noteaza La Stampa.
In esenta, Prensky imparte omenirea contemporana in doua grupuri "digital immigrants" si "digital natives": pentru primii exista doar speranta de a se adapta cat mai mult cu putinta revolutiei digitale care i-a cuprins la jumatatea vietii lor, in timp ce ceilalti sunt deja pe deplin ancorati in revolutie cu creierul, adica tinerii care au avut jocurile video alaturi de biberon, iar acum sunt prezente semnele unei extraordinare mutatii genetice.
Ei ar fi mai capabili sa cuteze in lumea muncii, sunt mai creativi, invata mai rapid sa gaseasca solutii in intervale de timp neprevazute. In esenta, cei care s-au obisnuit cu toate secretele rafalelor trase pe video ar fi mai capabili sa infrunte competitia pentru a-si asigura o cariera plina de succes.
O sinteza a acestei conceptii Prensky ne-o ofera cand povesteste despre intalnirea sa cu Tyler, un copil de zece ani care discuta cu fratiorul despre cum sa concedieze o persoana, dar numai fiindca jucand la multiplayerul "RuneScape" copilasul a decis sa devina foarte bogat si dat fiind ca un coleg al sau de echipa nu producea suficient a decis sa-l indeparteze. Fireste, intr-o astfel de viziune de o cruzime eficienta, adevarata problema pentru bietii "digital immigrants" va fi sa dobandeasca rapid password-urile fiilor lor, inclusiv termenii tehnici ai jocurilor video, macar pentru a-si asigura putina mila atunci cand batranetea ii va face, pe ei, pe parinti, mai putin productivi.
"Dupa 35 de ani - a aratat Prensky - jocurile video sunt vazute in continuare cu neincredere si continua sa fie demonizate de massmedia, care tind sa le evidentieze mai cu seama aspectele negative. Dar daca analizam in profunzime descoperim ca de fapt pot mari facultatile intelectuale atat de importante in faza de invatare si de dezvoltare a copiilor, ca de pilda problema comunicarii on-line, imbunatatirea reflexelor conditionate, capacitatea de analiza si abilitatea de a risca in mod prudent". Dovada - continua Prensky - o constituie faptul ca "la ora actuala cei mai buni doctori, cei mai buni avocati, cei mai buni desenatori de 'montagne russe' pentru parcurile de distractie sunt tocmai cei care in copilarie erau pasionati de jocurile video".
01-02-2008, Vizualizari 537
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.