Ketamina și terapia psihologică - utile pentru alcoolici în procesul de abstinență

©

Autor:

Ketamina și terapia psihologică - utile pentru alcoolici în procesul de abstinență

The American Journal of Psychiatry a publicat recent o nouă lucrare intitulată „Ketamina pentru reducerea recăderii alcoolului (KARE)”. Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Exeter și finanțat de Consiliul de Cercetare Medicală, a examinat efectul administrării de ketamină în doze mici asociată cu ședințe de terapii psihologice asupra alcoolicilor aflați în proces de dezintoxicare.
Experimentul a avut un lot de 96 de participanți cu un consum excesiv de alcool, dar care se aflau în perioada de abstinență la momentul începerii studiului. Necesitatea acestui tip de studiu vine din faptul că în prezent există puține tratamente eficiente pentru alcoolismul sever. Studiul KARE reprezintă primul studiu care compară ketamină cu și fără terapie psihologică, indiferent de statusul mental al participanților.


Echipa de cercetători a descoperit că persoanele care au primit combinația de ketamină și ședințe de psihologie nu au consumat alcool timp de 162 de zile din cele 180 de zile din perioada de urmărire de șase luni, reprezentând un nivel de 87% de abstinență. Rezultatele au fost un succes, întrucât grupurile de control din cadrul studiului au prezentat rate mult mai mici de abstinență.

Pacienții cărora li s-a administrat ketamină au avut, de asemenea, un nivel de depresie mai scăzut după trei luni și o funcție hepatică mai bună decât cei cărora li s-a administrat placebo, indiferent dacă a fost combinată cu terapie sau nu. Înainte de începerea studiului, participanții au consumat în fiecare zi alcool, consumând în medie echivalentul a 50 de halbe de bere pe săptămână (echivalent de 125 de unități).

Autorul principal al studiului, profesorul Celia Morgan de la Universitatea din Exeter, a declarat: „Alcoolismul poate distruge vieți și avem nevoie urgent de noi modalități de a ajuta oamenii să reducă acest consum de alcool excesiv. Acest experiment este extrem de încurajator, deoarece vedem în mod normal trei din patru persoane care se întorc la băuturi intense în decurs de șase luni de la renunțarea la alcool, așa că acest rezultat reprezintă o îmbunătățire mare. Numărul de decese legate de alcool s-a dublat de la începutul pandemiei, ceea ce înseamnă că noi tratamente sunt necesare mai urgent ca niciodată. Anterior, au existat unele îngrijorări cu privire la utilizarea ketaminei la alcoolici din cauza problemelor hepatice, dar acest studiu a arătat că medicamentul este sigur și bine tolerat în condiții clinice. De fapt, am constatat că funcția hepatică s-a îmbunătățit la grupul cu ketamină, deoarece consumă mult mai puțin alcool. ”

Profesorul Anne Lingford-Hughes de la Imperial College London, co-autor al studiului, adăugat: „Studiul KARE este un pas semnificativ către investigarea unei noi abordări pentru a satisface nevoia imensă de tratament pentru alcoolism. Studiul arată că terapia cu ketamină poate fi o modalitate prin care putem inversa efectele nocive legate de alcool. Cu siguranță nu susținem consumul de ketamină în afara unui context clinic. Drogurile stradale vin cu riscuri evidente și combinația dintre o doză mică de ketamina și terapia psihologică potrivită este cheia, la fel ca și expertiza și sprijinul personalului clinic.”

Datorită efortului depus de cercetători, apar deja schimbări benefice în cadrul sistemului medical: compania de biotehnologie AWAKN Life Sciences a autorizat terapia de la Universitatea din Exeter pentru a fi utilizată în clinicile și parteneriatele lor. Universitatea din Exeter și Awakn au semnat, de asemenea, un acord cu Devon Partnership NHS Trust pentru a explora pregătirea NHS pentru psihoterapie asistată cu ketamină.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 27-01-2022 | creare: 27-01-2022 | Vizite: 741
Bibliografie
Ketamine and psychological therapy helped severe alcoholics abstain for longer in trial, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/01/220111091401.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum renunți la alcool - cele mai eficiente metode
  • Un studiu recent poate ajuta la îmbunătățirea tratamentului alcoolismului
  • Renunțarea la alcool - ce trebuie să știi, sfaturi utile și strategii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum