Kisspeptin: un nou medicament pentru tratarea bolilor hepatice?

©

Autor:

Kisspeptin: un nou medicament pentru tratarea bolilor hepatice?
Boala hepatică grasă non-alcoolică (NAFLD) reprezintă o afecțiune hepatică în cadrul căreia ficatul este umplut cu țesut grăsos, rezultând astfel un „ficat gras”. Întrucât complicațiile NAFLD pot fi severe, cu inflamarea cronică a ficatului și dezvoltarea de steatohepatită non-alcoolică (NASH), fibroză, ciroză și chiar cancer hepatic, oamenii de știință de la Rutgers Univeristy au realizat un studiu despre o nouă metodă de tratament pentru NAFLD utilizâd hormonul „kisspeptin”. Lucrarea a fost publicată în Journal of Clinical Investigation.
Moshmi Bhattacharya și Andy Babwah, profesori asociați în pediatrie la Rutgers Robert Wood Johnson Medical School, alături de colegi de la Imperial College London, U.K. , au investigat rolurile hormonului endogen numit kisspeptină asupra celulelor hepatice atât la persoanele sănătoase, cât și la persoanele cu obezitate. Întâlnită în întreaga lume, NAFLD este o afecțiune prezentă atât la adulți, cât și la copii, fiind puternic corelată cu obezitatea și cu apariția diabetului zaharat de tip 2.

Pentru acest experiment, cercetătorii au hrănit șoareci de laborator cu o dietă de tip occidental, bogată în grăsimi și zahăr pentru a induce obezitatea și, ulterior, NAFLD. În paralel, animalelor le-a fost administrată kisspeptina, un hormon care la oameni este secretat în interiorul organismului și care declanșează pubertatea și controlează fertilitatea.

Rezultatele au fost pe măsura așteptărilor: s-a dovedit modul în care kisspeptina administrată acestor șoareci i-a protejat de dezvoltarea ficatului gras, a NASH și a fibrozei prin acțiunea hormonului la nivelul receptorului hepatic KISS1R. Mai mult decât atât, s-a observat faptul că, odată eliminat receptorul KISS1R, kisspeptina nu mai are efect asupra ficatului, șoarecii dezvoltând NAFLD.

Autorul principal al studiului, Moshmi Bhattacharya, a afirmat: „Am petrecut peste 15 ani studiind kisspeptina în cadrul bolilor hepatice. Kisspeptina, codificată de gena KISS1, a fost descoperită în Hershey și numită pentru bomboanele emblematice de ciocolată Hershey. Pe lângă faptul că joacă roluri cheie în dezvoltarea pubertală și menținerea funcției de reproducere, kisspeptina a fost, de asemenea, legată de apetit și de atracția sexuală.”

Datorită eforturilor echipei de cercetare, s-a concluzionat faptul că hormonul kisspeptina ajută la reducerea grăsimilor depuse în ficat și la inversarea bolii hepatice avansate, fiind descoperit mecanismul de acțiune al kisspeptinei. De asemenea, prezența modificărilor hepatice prin depunere de grăsime ar putea fi acum evidențiată prin măsurarea nivelurilor de kisspeptină din sânge, acestea fiind modificate pacienții cu NAFLD.

Vinod K. Rustg, director în cadrul Departamentul de Hepatologie de la Rutgers Robert Wood Johnson Medical School, a adăugat: „Această lucrare arată modul în care calea de semnalizare a receptorului kisspeptin are un potențial rol terapeutic în NAFLD. Hormonul face acest lucru protejând ficatul împotriva dezvoltării grăsimilor și reducând inflamația și fibroza. Ca atare, are potențialul de a avea un impact favorabil asupra sănătății și vieții a milioane de pacienți de pe tot globul.”

sursa: Science Daily
foto: Rutgers

Data actualizare: 08-04-2022 | creare: 08-04-2022 | Vizite: 484
Bibliografie
Kisspeptin: A new drug to treat liver disease?, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220407161952.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ficat mărit și gras - cauze (hepatomegalie și steatoză hepatică)
  • O nouă terapie pentru boala hepatică așteaptă aprobarea FDA
  • Incidența tot mai mare a ficatului gras la tineri pusă pe seama epidemiei de obezitate
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum