Laptele de vacă consumat de mamă în perioada alăptării reduce riscul copilului de a dezvolta alergii alimentare

©

Autor:

Laptele de vacă consumat de mamă în perioada alăptării reduce riscul copilului de a dezvolta alergii alimentare
Consumul de lapte de vacă de către mamă, în perioada alăptării, poate reduce riscul copilului de a dezvolta alergii alimentare, se arată în concluziile unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie Chalmers. În ciuda dovezilor existente, cercetătorii nu susțin ca remediu general pentru hrană consumul de lapte de vacă.
În cadrul studiului, peste cinci sute de mămici au oferit detalii cu privire la obiceiurile lor alimentare. Acestea au fost intervievate în trei rânduri: în a 34-a săptămână a sarcinii, la o lună după naștere și la patru luni după naștere. La vârsta de un an, copiii au fost examinați medical și au fost identificate toate cazurile de alergie alimentară, eczemă atopică și astm. După ce rezultatele au fost ajustate în funcție de diferiți factori, cum ar fi predispoziția ereditară sau cauzalitatea inversă, cercetătorii au putut stabili că a existat într-adevăr o legătură clară între aportul de lapte și incidența mai mică a alergiilor alimentare la copiii lor.

Există mulți factori care sporesc riscului de a dezvolta o alergie alimentară, unul dintre aceștia fiind chiar predispoziția genetică. Totuși, așa cum explică autorul studiului, Mia Stråvik, doctorand la Universitatea de Tehnologie Chalmers, „Dieta este un factor în care părinții înșiși pot avea influență directă. În zilele noastre, femeile tinere evită să bea lapte, datorită tendințelor și preocupărilor predominante, precum și a miturilor cu privire la dietă. " Mia Stråvik subliniază că alergia la proteinele din lapte este mai puțin frecventă la adulți, astfel încât majoritatea femeilor pot consuma produse lactate fără probleme.

Ipoteza igienei este una dintre explicațiile posibile oferite de oamenii de știință, care să justifice rezultatele cercetărilor. Potrivit profesorului Ann-Sofie Sandberg, o posibilă explicație poate fi că laptele din dieta mamei conține substanțe care stimulează maturitatea sistemului imunitar. Mecanismele care să explice efectul preventiv al laptelui de vacă asupra alergiilor alimentare rămân însă neclare.

Studiul actual nu este primul care leagă laptele de vacă din dieta mamei de un risc redus de alergii la copii. Cu toate acestea, studiile anterioare s-au bazat adesea exclusiv pe răspunsuri la chestionar. În acest studiu, atât datele, cât și concluziile, sunt semnificativ mai robuste. "În acest studiu, am reușit să verificăm consumul de lapte și produse lactate raportat de femei prin biomarkeri în sângele și laptele matern. Mai mult, toate cazurile de alergie la copii au fost diagnosticate de un medic specializat în alergii la copii. " spune Mia Stråvik.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 23-12-2020 | creare: 23-12-2020 | Vizite: 450
Bibliografie
Drinking milk while breastfeeding may reduce the child's food allergy risk, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201221101146.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Laptele crud versus laptele pasteurizat: un risc de 840 de ori mai mare de îmbolnăvire
  • STUDIU: consumul de lactate ar putea preveni instalarea menopauzei precoce la femei
  • Consumul de lactate degresate ar putea crește riscul de boală Parkinson?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum