Legătura cauzală dintre consumul de alimente ultraprocesate și creșterea în greutate nu a fost încă documentată prin studii
©
Autor: Teodorescu Mihai
Consumul de alimente ultraprocesate a devenit un subiect de interes major pentru cercetători și profesioniști din domeniul sănătății. Dovezile epidemiologice au evidențiat efectele adverse ale acestor alimente, în special în apariția obezității. În ciuda acestui fapt, sunt disponibile foarte puține dovezi care să stabilească legătura de cauzalitate între consumul de alimente ultraprocesate și obezitate.
Într-un studiu recent publicat în revista Advances in Nutrition, oamenii de știință au revizuit mecanismul propus asociat cu consumul de alimente ultraprocesate și riscul de obezitate. În mod particular, studiul s-a concentrat pe posibila legătură dintre consumul de alimente ultraprocesate și inflamația cronică, care a fost anterior asociată cu un risc crescut de boli metabolice și obezitate.
Analiza cercetătorilor indică faptul că legătura cauzală dintre consumul de alimente ultraprocesate și creșterea greutății corporale nu a fost încă suficient documentată prin studii. Cu toate acestea, există o serie de dovezi care sugerează că alimentele ultraprocesate pot contribui la creșterea în greutate și la alte probleme de sănătate. Alimentele ultraprocesate sunt adesea bogate în calorii, grăsimi saturate și zahăr adăugat, iar consumul lor poate duce la un aport ridicat de calorii, care poate conduce la creșterea în greutate.
În plus, alimentele ultraprocesate sunt adesea lipsite de nutrienți esențiali, cum ar fi fibrele și vitaminele și mineralele esențiale. Acest lucru poate duce la o alimentație neechilibrată și poate contribui la creșterea în greutate și la alte probleme de sănătate. Procesarea alimentelor implică creșterea duratei de valabilitate a alimentelor prin adăugarea de conservanți. În plus, procesarea alimentelor poate fi folosită pentru a îmbunătăți accesul la alimente în zonele în care sunt limitate opțiunile alimentare proaspete.
sursa: News Medical
foto: beats1 / Shutterstock
Într-un studiu recent publicat în revista Advances in Nutrition, oamenii de știință au revizuit mecanismul propus asociat cu consumul de alimente ultraprocesate și riscul de obezitate. În mod particular, studiul s-a concentrat pe posibila legătură dintre consumul de alimente ultraprocesate și inflamația cronică, care a fost anterior asociată cu un risc crescut de boli metabolice și obezitate.
Analiza cercetătorilor indică faptul că legătura cauzală dintre consumul de alimente ultraprocesate și creșterea greutății corporale nu a fost încă suficient documentată prin studii. Cu toate acestea, există o serie de dovezi care sugerează că alimentele ultraprocesate pot contribui la creșterea în greutate și la alte probleme de sănătate. Alimentele ultraprocesate sunt adesea bogate în calorii, grăsimi saturate și zahăr adăugat, iar consumul lor poate duce la un aport ridicat de calorii, care poate conduce la creșterea în greutate.
În plus, alimentele ultraprocesate sunt adesea lipsite de nutrienți esențiali, cum ar fi fibrele și vitaminele și mineralele esențiale. Acest lucru poate duce la o alimentație neechilibrată și poate contribui la creșterea în greutate și la alte probleme de sănătate. Procesarea alimentelor implică creșterea duratei de valabilitate a alimentelor prin adăugarea de conservanți. În plus, procesarea alimentelor poate fi folosită pentru a îmbunătăți accesul la alimente în zonele în care sunt limitate opțiunile alimentare proaspete.
sursa: News Medical
foto: beats1 / Shutterstock
Data actualizare: 25-04-2023 | creare: 25-04-2023 | Vizite: 191
Bibliografie
NOVA system's food guidance: Valid concerns or oversimplification of health and diet? link: https://www.news-medical.net/news/20230421/NOVA-systems-food-guidance-Valid-concerns-or-oversimplification-of-health-and-diet.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Consumul regulat de lapte nu crește nivelul colesterolului
- Studiu ce explorează legătura dintre comportamentul alimentar care promovează obezitatea și IMC ridicat
- Consumul de lapte integral scade riscul de obezitate la copii
- Dieta de eliminare a glutenului la copiii fără boală celiacă: riscuri sau beneficii?
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni