Legătura dintre consumul de cafea sau ceai și riscul de demență

©

Autor:

Legătura dintre consumul de cafea sau ceai și riscul de demență
Un studiu recent publicat în revista Nutrients a investigat relația dintre consumul de ceai și cafea în la vârstă mijlocie și riscul de a dezvolta demență mai târziu în viață.
Studiile anterioare au produs rezultate inconsistente în ceea ce privește asocierea dintre consumul de ceai/cafea și riscul de demență. În acest studiu, cercetătorii au folosit date din studiul HUNT, care a inclus participanți cu vârsta de 70 de ani și peste. Un chestionar a fost folosit pentru a evalua consumul de ceai și cafea în timpul vârstei mijlocii, iar participanții au fost urmăriți în medie pe o perioadă de 22 de ani. Rezultatul primar a fost starea cognitivă la urmărire, iar diagnosticele de afectare cognitivă ușoară (MCI) și demență au fost făcute folosind criterii standardizate. Au fost utilizate diverse modele pentru a analiza datele, ajustându-se pentru factorii de confuzie.

Studiul a inclus 8.758 de participanți, cu 7.381 de persoane disponibile pentru analizele principale. Descoperirile au arătat că consumul zilnic de opt sau mai multe cești de cafea a fost inițial asociat cu un risc mai mare de demență, dar această legătură a slăbit după luarea în considerare a factorilor de confuzie. Nu a existat o asociere semnificativă între consumul general de cafea și riscul de demență și nicio relație între consumul de ceai și riscul de demență. Cu toate acestea, consumul zilnic de cel puțin șase căni de cafea fiartă a fost inițial corelat cu un risc crescut de demență, dar această asociere a dispărut după ajustarea pentru alte tipuri de cafea. Consumul de patru până la cinci căni de cafea pe zi, excluzând tipul general de cafea, a fost asociat cu un risc mai scăzut de demență, comparativ cu consumul de la zero până la o ceașcă zilnic. Consumul mai mare de cafea fiartă a fost asociat cu un risc crescut de rioadă de 22 de ani. Rezultatul primar a fost starea cognitivă la urmărire, iar diagnosticele de  și boala Alzheimer (AD), dar alte tipuri de cafea nu au prezentat astfel de asocieri. Consumul de ceai nu a fost asociat cu riscul de rioadă de 22 de ani. Rezultatul primar a fost starea cognitivă la urmărire, iar diagnosticele de  sau Alzheimer.

În plus, studiul a constatat că consumul de șase până la șapte căni de cafea fiartă a crescut riscul de demență la persoanele fără gena ApoE4, dar această asociere nu a fost observată la purtătorii ApoE4. Cafeaua fiartă a fost asociată cu un risc crescut de demență la femei, în timp ce alte tipuri de cafea au fost asociate cu un risc mai scăzut de demență la bărbați.

Studiul concluzionează că consumul de patru până la șapte căni de cafea fiartă pe zi este asociat cu un risc crescut de afectare cognitivă ușoară, iar consumul de șase sau mai multe căni de cafea fiartă pe zi este asociat cu un risc mai mare de AD. Alte tipuri de cafea nu prezentau astfel de asocieri. Cafeaua fiartă a fost asociată cu un risc crescut de demență la femei și la persoanele fără gena ApoE4, în timp ce alte tipuri de cafea au fost legate de un risc mai scăzut de demență la bărbați. Nu a fost găsită o relație semnificativă între consumul de ceai și riscul de a dezvolta demență. Cercetătorii sugerează că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine potențialele corelații dintre consumul de cafea, riscul de demență, tipul de cafea, sexul și statutul de purtător al genei ApoE4.

sursa: News Medical
foto: ImYanis / Shutterstock.com

Data actualizare: 31-05-2023 | creare: 31-05-2023 | Vizite: 254
Bibliografie
Boiled coffee overload: Consuming six or more cups daily linked to higher dementia and Alzheimer's risk, link: https://www.news-medical.net/news/20230530/Boiled-coffee-overload-Consuming-six-or-more-cups-daily-linked-to-higher-dementia-and-Alzheimers-risk.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cafeaua: riscuri versus beneficii (meta-analiză)
  • Consumul de cafea este influențat genetic
  • Două cești de cafea pe zi ar putea reduce riscul de cancer hepatic cu o treime
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum