Legătura dintre grăsimile alimentare și riscul de cancer pulmonar la vârstnici

©

Autor:

Legătura dintre grăsimile alimentare și riscul de cancer pulmonar la vârstnici
Cercetătorii au evaluat impactul consumului pe termen lung al diferitelor tipuri de grăsimi (saturate și nesaturate) asupra riscului de cancer pulmonar, inclusiv cancerul pulmonar cu celule mici (SCLC) și cel fără celule mici (NSCLC). Studiul publicat în The Journal of Nutrition, Health and Aging a analizat legătura dintre modelele dietetice și riscul de cancer pulmonar într-o cohortă de adulți peste 55 de ani din Statele Unite.
Rezultatele studiului indică faptul că aderența la un regim alimentar cu conținut scăzut de grăsimi reduce semnificativ riscul de cancer pulmonar, indiferent de subtipul acestuia. Beneficiile observate au fost mai evidente pentru participanții care fumau în prezent. În contrast, consumul ridicat de acizi grași saturați a fost asociat cu o creștere a riscului de cancer pulmonar în cohorta studiată.

Studiul s-a desfășurat în cadrul Prostate, Lung, Colorectal, and Ovarian Cancer Screening Trial (PLCO), un studiu de cohortă controlat și randomizat realizat de National Cancer Institute din SUA. Participanții, care nu aveau antecedente de cancer la momentul înscrierii și au furnizat rapoarte medicale și demografice complete, au fost urmăriți pe o perioadă de 8,83 ani. Dieta fiecărui participant a fost evaluată folosind un scor de aderență la dieta cu conținut scăzut de grăsimi, calculat pe baza procentului de calorii obținute din grăsimi comparativ cu cele din proteine și carbohidrați.

Analiza datelor a relevat o asociere inversă între scorurile dietei cu conținut scăzut de grăsimi și riscul de cancer pulmonar, cu un risc redus în cele mai înalte cvartile de aderență comparativ cu cel mai scăzut cvartil. Aceste rezultate sugerează că aderența la un regim alimentar sărac în grăsimi poate avea un efect protector împotriva cancerului pulmonar. În plus, în timp ce acizii grași saturați (SFA) au fost puternic asociați cu un risc crescut de cancer pulmonar, nu au fost observate asocieri similare pentru acizii grași mononesaturați (MUFA) sau polinesaturați (PUFA).

Concluziile studiului susțin beneficiile potențiale ale aderenței la un regim alimentar sărac în grăsimi și reducerea consumului de SFA ca strategie de prevenire a cancerului pulmonar. Aceste constatări sunt deosebit de relevante pentru populația care fumează, unde efectul protector al aderenței la dieta cu conținut scăzut de grăsimi a fost cel mai puternic.

sursa: News Medical

Data actualizare: 22-05-2024 | creare: 22-05-2024 | Vizite: 130
Bibliografie
Low-fat diets significantly reduce lung cancer risk in older adults, study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20240520/Low-fat-diets-significantly-reduce-lung-cancer-risk-in-older-adults-study-finds.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul crescut de grăsimi poate influența negativ calitatea somnului
  • Femeile care lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână pot avea un risc crescut de cancer și boli cardiovasculare
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum