Legătura dintre limbajul părinților și dezvoltarea cerebrală a copiilor

©

Autor:

Legătura dintre limbajul părinților și dezvoltarea cerebrală a copiilor
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Texas oferă noi informații despre felul în care creierul copiilor se dezvoltă mai bine dacă părinții vorbesc mai mult în preajma lor și cu ei. Conform oamenilor de știință, prin intermediul scanărilor RMN s-au evidențiat aptitudini lingvistice superioare la copiii ai căror părinți au vorbit, în timpul copilăriei, mult cu ei.
Meghan Swanson, doctor și profesor de psihologie la universitatea americană, afirmă că lucrarea actuală este un pas înainte spre înțelegerea motivului pentru care copiii care aud mai multe cuvinte în timpul copilăriei prezintă un limbaj mai bun. Potrivit autoarei, studiul este unul dintre primele două cercetări care examinează legătura dintre vorbitul părinților și dezvoltarea creierului copiilor.

Eșantionul de studiu a fost compus din 52 de copii din cadrul Infant Brain Imaginf Study (IBIS), iar în cadrul acestuia s-ar analizat înregistrări din casele în care copiii locuiau la vârstele de 9 și 15 luni, în paralel cu scanări RMN la vârstele de 3 și 6 luni, respectiv 1 și 2 ani. Swanson motivează alegerea acestor vârste deoarece în acele stadii ale dezvoltării copiii trec prin diversele faze lingvistice, de la fazele prelingvistice la începerea vorbirii.

Aria cerebrală de interes a fost reprezentată de fasciculul uncinat, a cărui funcție este atribuită învățării și memoriei, mai degrabă decât fasculul arcuat, care la adulți este responsabil de înțelegerea și procesarea limbajului. Mai mult, la baza studiul a stat și anizotropia fracționară (FA), o proprietate a substanței albe cerebrale de a permite sau opri mișcarea apei în concordanță cu gradul de dezvoltare a creierului.

Rezultatele analizei au scos la iveală o serie de informații importante, printre care se numără și faptul că participanții ai căror părinți au vorbit mult în copilărie la vârstele cheie au înregistrat, pe scanări, o plasticitate și un FA scăzute, ceea ce ar sugera la prima vedere o lipsă a dezvoltării cerebrale. Cu toate acestea, a fost evidențiată, la vârsta începerii vorbirii, o maturitate cerebrală superioară a acestor copii, ceea ce a determinat specialiștii să constate că zonele cerebrale ale copiilor prezintă o perioadă de plasticitate mai crescută pentru a putea să rețină mai multe aptitudini.

Autoarea explică și faptul că fundamentul acestui fenomen este bine evidențiat și de părinții care își învață copiii de la vârste fragede mai multe limbi, întrucât aceștia nu prezintă confuzii în legătură cu limba în care trebuie să comunice cu un anumit părinte.

sursa: News Medical
foto: Dr. Meghan Swanson dirijează Baby Brain Lab de la UT Dallas, care încearcă să înțeleagă mai bine cum se dezvoltă creierul sugarului și cum să susțină dezvoltarea optimă.

Data actualizare: 07-06-2023 | creare: 07-06-2023 | Vizite: 294
Bibliografie
Research shows link between caregiver speech and infant brain development, link: https://www.news-medical.net/news/20230605/Research-shows-link-between-caregiver-speech-and-infant-brain-development.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce beneficii are repetarea cuvintelor pentru bebeluși?
  • Creierul bebelușilor bilingvi prezintă o activitate crescută în zonele funcțiilor executive
  • Muzica îmbunătățește abilitățile lingvistice ale bebelușului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum