Legătura dintre oligozaharidele din lapte și dezvoltarea neurologică la sugari

Într-un articol recent publicat în revista "Nutrients", cercetătorii au investigat impactul oligozaharidelor din lapte (MOS) asupra dezvoltării neurocognitive È™i a creierului în stadiile incipiente ale vieÈ›ii. Echipa de cercetători a analizat studii preclinice È™i observaÈ›ionale umane identificate în baza de date PubMed. Scopul lor a fost de a discuta interacÈ›iunea complexă dintre oligozaharidele din lapte È™i cogniÈ›ie în viaÈ›a timpurie, mecanismele potenÈ›iale de acÈ›iune È™i de a identifica lacunele de cunoaÈ™tere care ar trebui să fie focusul studiilor viitoare.
Context
Laptele tuturor mamiferelor conține oligozaharide; totuși, oligozaharidele din laptele uman (HMOs) sunt unice datorită acidului sialic (SA) și fucosei. Aceste două componente oligozaharidice din laptele uman au fost asociate cu dezvoltarea creierului.
Acidul sialic este un component esenÈ›ial al gangliozidelor din creier È™i, de asemenea, susÈ›ine formarea sinapselor È™i neurotransmisia. De asemenea, laptele uman conÈ›ine oligozaharide fucosilate, cum ar fi fucosillactoza (FL) È™i glicani fucosilaÈ›i care participă la procesele neuronale care stau la baza învățării È™i memoriei.
Despre Studiu
Cercetătorii au încercat să identifice toate studiile bazate pe modele animale È™i observaÈ›ionale umane legate de expunerea la oligozaharide din lapte în viaÈ›a timpurie È™i efectele sale asupra dezvoltării cognitive. Au căutat, de asemenea, studii legate de axa intestin-creier. Trei recenzori au evaluat criteriile de căutare È™i au cercetat în mod extensiv baza de date PubMed până în aprilie 2023.
Rezultate
Doar 26 de articole au îndeplinit criteriile de includere È™i au constituit setul analitic al acestui studiu. Dintre acestea, 69% au utilizat modele animale (porcelet sau rozătoare), iar 8 au fost studii observaÈ›ionale umane. Studiile preclinice din cadrul acestei revizuiri au investigat influenÈ›a suplimentării cu sialolactoză sau fucosillactoză sau a eliminării genei pentru sialolactoză, în timp ce studiile umane s-au concentrat asupra asociaÈ›iilor dintre abundenÈ›a oligozaharidelor din laptele uman È™i rezultatele cognitive ale sugarilor.
Concluzii
Revizuirea curentă a demonstrat în mod remarcabil o legătură consecventă între aportul de oligozaharide din laptele uman în viaÈ›a timpurie È™i rezultatele neurocognitive ale dezvoltării la sugari, inclusiv coeficientul de inteligență, abilitățile motorii, abilitățile lingvistice È™i memoria. Până în prezent, studiile au arătat că oligozaharidele din lapte influenÈ›ează rezultatele neurodezvoltării mecanic prin modularea microbiotei intestinale È™i îmbunătățirea semnalizării neuronale. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii controlate randomizat (RCT) pentru a elucida mecanismele precise prin care oligozaharidele din lapte îÈ™i exercită efectele È™i pentru a înÈ›elege implicaÈ›iile lor pe termen lung.
https://www.mdpi.com/2072-6643/15/17/3743
Image by Freepik
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Cum poate comportamentul matern să influențeze epigenetica copiilor: un studiu recent susține importanței dezvoltării timpurii
- Impactul alimentației copilului în primii ani de viață asupra sănătății mentale și personalității acestuia
- Obezitatea la copil poate fi tratată în mod eficient, dacă se intervine din timp
- Prezentarea sarcinilor ca oportunități de învățare stimulează autonomia copiilor, conform unui nou studiu
- Secretie de lapte din sani - galactoree
- Nu mai alaptez si am lapte care acum este gros si mai galben
- Am lapte de culoare neagra, e grav?
- Laptele matern