Legătura dintre oligozaharidele din lapte și dezvoltarea neurologică la sugari

Legătura dintre oligozaharidele din lapte și dezvoltarea neurologică la sugari

©

Autor:

Legătura dintre oligozaharidele din lapte și dezvoltarea neurologică la sugari

Într-un articol recent publicat în revista "Nutrients", cercetătorii au investigat impactul oligozaharidelor din lapte (MOS) asupra dezvoltării neurocognitive È™i a creierului în stadiile incipiente ale vieÈ›ii. Echipa de cercetători a analizat studii preclinice È™i observaÈ›ionale umane identificate în baza de date PubMed. Scopul lor a fost de a discuta interacÈ›iunea complexă dintre oligozaharidele din lapte È™i cogniÈ›ie în viaÈ›a timpurie, mecanismele potenÈ›iale de acÈ›iune È™i de a identifica lacunele de cunoaÈ™tere care ar trebui să fie focusul studiilor viitoare.

Context

Laptele tuturor mamiferelor conține oligozaharide; totuși, oligozaharidele din laptele uman (HMOs) sunt unice datorită acidului sialic (SA) și fucosei. Aceste două componente oligozaharidice din laptele uman au fost asociate cu dezvoltarea creierului.

Acidul sialic este un component esenÈ›ial al gangliozidelor din creier È™i, de asemenea, susÈ›ine formarea sinapselor È™i neurotransmisia. De asemenea, laptele uman conÈ›ine oligozaharide fucosilate, cum ar fi fucosillactoza (FL) È™i glicani fucosilaÈ›i care participă la procesele neuronale care stau la baza învățării È™i memoriei.

Despre Studiu

Cercetătorii au încercat să identifice toate studiile bazate pe modele animale È™i observaÈ›ionale umane legate de expunerea la oligozaharide din lapte în viaÈ›a timpurie È™i efectele sale asupra dezvoltării cognitive. Au căutat, de asemenea, studii legate de axa intestin-creier. Trei recenzori au evaluat criteriile de căutare È™i au cercetat în mod extensiv baza de date PubMed până în aprilie 2023.

Rezultate

Doar 26 de articole au îndeplinit criteriile de includere È™i au constituit setul analitic al acestui studiu. Dintre acestea, 69% au utilizat modele animale (porcelet sau rozătoare), iar 8 au fost studii observaÈ›ionale umane. Studiile preclinice din cadrul acestei revizuiri au investigat influenÈ›a suplimentării cu sialolactoză sau fucosillactoză sau a eliminării genei pentru sialolactoză, în timp ce studiile umane s-au concentrat asupra asociaÈ›iilor dintre abundenÈ›a oligozaharidelor din laptele uman È™i rezultatele cognitive ale sugarilor.

Concluzii

Revizuirea curentă a demonstrat în mod remarcabil o legătură consecventă între aportul de oligozaharide din laptele uman în viaÈ›a timpurie È™i rezultatele neurocognitive ale dezvoltării la sugari, inclusiv coeficientul de inteligență, abilitățile motorii, abilitățile lingvistice È™i memoria. Până în prezent, studiile au arătat că oligozaharidele din lapte influenÈ›ează rezultatele neurodezvoltării mecanic prin modularea microbiotei intestinale È™i îmbunătățirea semnalizării neuronale. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii controlate randomizat (RCT) pentru a elucida mecanismele precise prin care oligozaharidele din lapte îÈ™i exercită efectele È™i pentru a înÈ›elege implicaÈ›iile lor pe termen lung.


Data actualizare: 31-08-2023 | creare: 31-08-2023 | Vizite: 373
Bibliografie
Review on the Impact of Milk Oligosaccharides on the Brain and Neurocognitive Development in Early Life
https://www.mdpi.com/2072-6643/15/17/3743

Image by Freepik
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pomparea È™i păstrarea laptelui matern
  • Laptele matern – hrană pentru creier
  • Laptele matern uman, eficient în tratarea dermatitei atopice la copii
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum