Legătura dintre sindromul de alimentație nocturnă și ritmul circadian

©

Autor:

Legătura dintre sindromul de alimentație nocturnă și ritmul circadian
Sindromul de alimentație nocturnă (NES) este caracterizat prin consumul excesiv de alimente în timpul serii și nopții, având frecvența de cel puțin de două ori pe săptămână. Acest sindrom este adesea asociat cu obezitatea, somnul de slabă calitate și starea depresivă. Un studiu recent publicat în revista Nutrients a evaluat simptomatologia sindromului de alimentație nocturnă la persoane de origine greacă și posibilele sale legături cu ritmul circadian.
Studiul s-a concentrat pe trei cronotipuri diferite: matinal, intermediar și nocturn. Cercetătorii au folosit un eșantion limitat de 533 de adulți din Grecia și Cipru pentru a examina simptomatologia NES și asocierea acesteia cu cronotipul. Datele au fost colectate online prin intermediul rețelelor sociale între mai și iulie 2021.

Participanții au completat Chestionarul de alimentație nocturnă (NEQ) și un alt chestionar, Somnul, Ritmurile Circadiene și Starea de Spirit (SCRAM), pentru a evalua ritmul circadian, calitatea somnului și starea de spirit. Greutatea și înălțimea auto-raportate au fost folosite pentru a calcula indicele de masă corporală (IMC).

Rezultatele au indicat o tendință spre o rată mai mare de screening pozitiv pentru NES în rândul persoanelor supraponderale și obeze, comparativ cu cele cu greutate normală. Prevalența observată a NES a fost relativ înaltă, cu 17,8% (prag NEQ ≥ 25) și 8,1% (prag NEQ ≥ 30) dintre participanți diagnosticați cu NES. Nu au fost observate diferențe semnificative între sexe în ceea ce privește scorul mediu NEQ.

Când s-a folosit pragul NEQ ≥ 30, incidența NES a fost asociată pozitiv cu cronotipul matinal, deși scorul total mediu SCRAM al eșantionului a indicat că majoritatea participanților aveau cronotipul intermediar. De asemenea, a existat o asociere negativă a SCRAM cu „somnul bun”, iar fiecare punct în plus la scorul de depresie a crescut șansele de NES cu 6%.

Concluziile studiului sugerează că dimensiunea eșantionului nu permite generalizări, fiind necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege dacă simptomatologia NES observată este specifică populației grecești într-un singur moment. De asemenea, asocierea NES cu cronotipul matinal poate fi un artefact datorat validității interne relativ scăzute a chestionarului SCRAM.

În concluzie, NES rămâne o entitate clinică independentă care necesită investigații suplimentare pentru înțelegerea patofiziologiei și managementului său.

sursa: News Medical
foto: Stock-Asso/Shutterstock.com

Data actualizare: 10-01-2024 | creare: 10-01-2024 | Vizite: 340
Bibliografie
The link between circadian rhythm and night eating syndrome, link: https://www.news-medical.net/news/20240109/The-link-between-circadian-rhythm-and-night-eating-syndrome.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Femeile, mai afectate de tura de noapte decât bărbații
  • Expunerea constantă la lumină artificială ne poate afecta sănătatea
  • Perioada din zi a contactării unei infecții îi influențează evoluția
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum