Legătura medicamentelor GLP-1RA cu riscul de cancer asociat obezității

©

Autor:

Legătura medicamentelor GLP-1RA cu riscul de cancer asociat obezității
Un studiu recent publicat în JAMA Network Open a evaluat legătura dintre agoniștii receptorilor peptidei asemănătoare glucagonului 1 (GLP-1RA) - medicamente care imită hormonul GLP-1 pentru a reduce nivelul zahărului din sânge - și riscul de a dezvolta treisprezece tipuri de cancer asociate obezității la pacienții cu diabet de tip 2, comparativ cu cei tratați cu insulină sau metformin.
Studiul a folosit platforma TriNetX pentru accesarea înregistrărilor electronice de sănătate (EHRs) de la 113 milioane de pacienți din 64 de organizații de sănătate din Statele Unite, acoperind o gamă largă de grupuri demografice. Datele EHR includeau demografie, diagnostice, medicație, proceduri, teste de laborator, vizite și informații socio-economice, cu date specifice oncologiei din registrele de cancer.

Cercetarea a inclus 1.651.452 de pacienți cu diabet de tip 2 fără istoric de cancer asociat cu obezitatea, cu prescripție de GLP-1RA, insulină sau metformin între martie 2005 și noiembrie 2018. Urmărirea pacienților a continuat până la apariția evenimentelor de interes, deces, pierderea urmării sau 15 ani.

Printre cele 13 tipuri de cancer asociate obezității analizate se numără cancerul esofagian, de sân, colorectal, gastric, renal, ovarian, endometrial, de vezică biliară, pancreatic, tiroidian, hepatocelular, meningiomul și mielomul multiplu. Analizele statistice au comparat ratele evenimentelor, calculând rapoartele de hazard și intervalele de încredere de 95%.

Rezultatele au arătat că GLP-1RA au fost asociate cu un risc semnificativ mai mic pentru 10 din cele 13 tipuri de cancer asociate obezității comparativ cu insulina. Acestea includ cancerul de vezică biliară, meningiomul, cancerul pancreatic, hepatocarcinomul, cancerul ovarian, cancerul colorectal, mielomul multiplu, cancerul esofagian, cancerul endometrial și cel renal. Comparativ cu metforminul, GLP-1RA nu au fost asociate cu o reducere a riscului pentru cancerul colorectal, de vezică biliară și meningiom, dar au fost legate de un risc crescut de cancer renal.

Concluzia studiului este că GLP-1RA reduc semnificativ riscul pentru majoritatea tipurilor de cancer asociate obezității la pacienții cu diabet de tip 2 comparativ cu insulina și au arătat reduceri de risc nesemnificative pentru unele cancere asociate cu obezitatea comparativ cu metforminul, dar un risc crescut pentru cancerul renal. Aceste descoperiri subliniază potențialul beneficiu al GLP-1RA în managementul riscului de cancer la pacienții cu diabet de tip 2 și sugerează necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a confirma aceste asocieri.

sursa: News Medical

Data actualizare: 09-07-2024 | creare: 09-07-2024 | Vizite: 122
Bibliografie
GLP-1 drugs found to lower cancer risk in diabetes patients, link: https://www.news-medical.net/news/20240708/GLP-1-drugs-found-to-lower-cancer-risk-in-diabetes-patients.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Legătură dintre obezitate și cancer: obezitatea crește riscul de progresie a cancerului
  • Grăsimile dăunătoare împiedică celulele imune T ucigașe să atace cancerul
  • Obezitatea și cancerul: de ce persoanele obeze au un risc mai mare de a dezvolta cancer?
  •