Life's Essential 8: un instrument esențial pentru reducerea riscului de boli de inimă și a mortalității

©

Autor:

Life's Essential 8: un instrument esențial pentru reducerea riscului de boli de inimă și a mortalității
Un studiu recent publicat în Journal of the American Heart Association a investigat legătura dintre vârsta epigenetică bazată pe metilarea ADN-ului și riscul de boli cardiovasculare (BCV), mortalitatea specifică bolilor cardiovasculare și mortalitatea din orice cauză, în contextul unui nou indicator de sănătate cardiovasculară (SCV), Life's Essential 8 (LE8), propus de American Heart Association. Indicatorul LE8 include dieta, activitatea fizică, expunerea la nicotină, sănătatea somnului, indicele de masă corporală (IMC), nivelurile lipidelor din sânge, glicemia și tensiunea arterială.
Studiul a utilizat date de la participanții în studiul Framingham Heart Study, cu evaluări ale profilului de metilare a ADN-ului și scoruri LE8. Au fost analizate patru scoruri epigenetice de vârstă: DunedinPACE, PhenoAge, lungimea telomerilor bazată pe metilarea ADN-ului (DNAmTL) și GrimAge.

Rezultatele au arătat că un scor LE8 mai mare este asociat cu riscuri mai scăzute de boli cardiovasculare, mortalitate specifică bolilor cardiovasculare și mortalitate din orice cauză. De asemenea, un scor LE8 mai mare a fost corelat cu valori mai scăzute pentru DunedinPACE, GrimAge și PhenoAge, și valori mai mari pentru DNAmTL.

Analizele de mediere au indicat că aproape toate scorurile de vârstă epigenetică mediază în mod semnificativ asocierile dintre scorurile LE8 și rezultatele clinice, cu cele mai mari proporții de mediere pentru DunedinPACE și GrimAge.

Studiul subliniază că o sănătate cardiovasculară optimă poate reduce riscurile de boli cardiovasculare și mortalitate prin efecte epigenetice, mai ales în cazul persoanelor genetic predispuse la o vârstă epigenetică mai înaintată. Îmbunătățirea sănătății cardiovasculare reprezintă o strategie promițătoare pentru întârzierea apariției bolilor cardiovasculare și promovarea îmbătrânirii sănătoase. Aceste descoperiri accentuează importanța promovării sănătății cardiovasculare în populația generală, în special pentru cei cu predispoziție genetică către o vârstă epigenetică mai mare.

sursa: News Medical

Data actualizare: 03-06-2024 | creare: 03-06-2024 | Vizite: 128
Bibliografie
Life's Essential 8: key to reducing heart disease and mortality through epigenetics, LINK: https://www.news-medical.net/news/20240531/Lifes-Essential-8-key-to-reducing-heart-disease-and-mortality-through-epigenetics.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: