Lipsa de comunicare este principala cauza a greselilor medicale

Data publicării: 07-12-2007

Colegiul Medicilor al Municipiului Bucuresti considera ca actuala campanie mediatica impotriva catorva medici nu trebuie generalizata.
    "Numarul celor intr-adevar vinovati este nesemificativ fata de cel al medicilor carora nu li se poate aduce nici un repros. Sunt 11.000 de medici in Bucuresti si nu credem ca pentru 10- 12 medici care nu respecta Juramantul depus la terminarea facultatii, trebuie sa fie pusi la zid toti ceilalti", a declarat, vineri, prof. dr. Sorin Oprescu, presedintele CMMB.
    El considera ca tot ce iese la suprafata acum este urmarea a doua lucruri - "problemele de sistem, de management central, deci de organizare" si "defectul uman".
    "Sistemul sanitar a fost atat de framantat si calcat in picioare timp de 17 ani, atat a mers cu minciuna, incat acum au inceput sa se rupa toate resorturile acelea despre care noi am spus ca merg foarte bine", sustine presedintele CMMB.
    Principala cauza care a dus la astfel de greseli medicale o constituie lipsa de comunicare cu pacientii, apreciaza prof. dr. Sorin Oprescu, adaugand ca aceasta lipsa de comunicare le-o reproseaza, in 90% dintre cazuri, si pacientii.
    Presedintele CMMB a lansat si un atac asupra conducerii Ministerului Sanatatii Publice, despre care a spus ca poarta principala vina, deoarece "nu a facut nimic pentru ca lucrurile sa nu ajunga aici".
    Referindu-se la coruptia din sistem, prof. dr. Sorin Oprescu este de parere ca nu poti afirma despre un medic ca este corupt cata vreme nu s-a facut nimic pentru ca un medic sa aiba un trai decent de pe urma actului medical. El a precizat ca aceasta apreciere a fost facuta si de secretarul general al Asociatiei Medicale Mondiale.
    Lipsa conditiilor din spitale face ca multi romani sa opteze pentru tratament in afara tarii, a mai spus presedintele CMMB. El a lansat un apel catre toate colegiile medicilor din tara, pentru a spune ce se intampla cu adevarat.
    "Nu consideram ca facem parte dintre oamenii de la marginea societatii, care nu-si fac datoria. Nu suntem spagari, corupti. Cei mai multi ne-am facut datoria", a spus dr. Sorin Oprescu.
    La randul sau, prof. dr. Vladimir Belis, vicepresedintele CMMB, membru al Comisiei de Disciplina, a subliniat ca a existat, exista si vor exista deficiente in activitatea medicilor.
    "Nu putem eluda greselile pe care le fac unii dintre colegii nostri. Dovada sta in numarul sesizarilor primite si analizate de colegiu", a spus prof. dr. Belis. El a amintit ca din 1997 si pana in prezent au fost analizate 1.184 de sesizari si reclamatii, mentionand ca nu toate reclamatiile au fost intemeiate.Vicepresedintele CMMB a spus ca au fost date peste 250 de sanctiuni, unele foarte grave - precum suspendarea activitatii, retragerea calitatii de membru al Colegiului.
    Prof.dr. Ioan Lascar, presedintele Comisiei de Disciplina, a subliniat ca profesia de medic este probabil singura profesie care se practica sub juramant, inca de la inceput, iar responsabilitatea este individuala. El a adaugat ca majoritatea greselilor facute de medici sunt din cauza lipsei de comunicare si, prin urmare, se impune ca aceasta sa faca parte din educatia doctorilor, iar mediul academic trebuie sa ia in considerare acest lucru.
    Presedintele Comisiei de Disciplina apreciaza ca munca acestui organism este "destul de ingrata si de multe ori atrage nemultumiri si chiar ura". El a atras atentia si asupra unui fenomen ingrijorator, exodul mare de tineri medici in strainatate, ale carui dimensiuni si consecinte se vor vedea in timp.
    Prof. dr. Ioan Lascar considera ca nu este drept sa se arunce anatema peste o intreaga breasla, din cauza unei minoritati.
07-12-2007, Vizualizari 484
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.