Lumina intensă ar putea proteja împotriva leziunilor pulmonare determinate de infecțiile severe, inclusiv de COVID-19

©

Autor:

Lumina intensă ar putea proteja împotriva leziunilor pulmonare determinate de infecțiile severe, inclusiv de COVID-19
Expunerea la lumină de intensitate ridicată a oferit protecție șoarecilor de laborator împotriva leziunilor pulmonare, în cadrul unui studiu efectuat în Campusul Medical Anschutz al Universității din Colorado. Descoperirea ar putea avea implicații terapeutice semnificative pentru oameni, în special pentru tratarea leziunile pulmonare acute, o problemă severă cu o rată a mortalității de peste 40%, care în prezent nu beneficiază de niciun tratament și care a fost asociată inclusiv cu formele severe de COVID-19.
În cadrul studiului actual, echipa de cercetare, care a demonstrat anterior că lumina poate proteja împotriva bolilor cardiovasculare, a expus șoarecii la lumină intensă pentru o perioadă de șapte zile. Pentru comparație, un alt grup de șoareci a fost expus în lumina de ambianță pentru același număr de zile. Rezultatele au arătat că expunerea la lumină puternică determină creșteri importante ale nivelurilor minime și de vârf ale proteinei de ritm circadian pulmonar (PER2), creșteri care nu au fost observate la șoarecii ținuți în lumină ambientală.

Ștergerea proteinei de pe pneumocitele granulare (celule alveolare de tip II), un tip specific de celule pulmonare, a determinat moartea tuturor șoarecilor cu leziuni pulmonare. În schimb, atunci când proteina nu a fost ștearsă, leziunile pulmonare acute au fost fatale în doar 15% dintre cazuri. Rolul pneumocitelor granulare în timpul leziunilor pulmonare acute a fost documentat anterior, însă niciodată nu a fost identificată o legătură între acestea și proteina PER2 reglată de lumină.

Studiul a mai arătat, de asemenea, că terapia cu lumină intensă a îmbunătățit funcția barierei alveolo-capilară (bariera previne formarea bulelor de aer în sânge și scurgerea sângelui în alveole) în infecțiile pulmonare. Cercetătorii au observat aceeași reacție atunci când au folosit nobiletina, un flavonoid găsit în coaja citricelor, care mărește amplitudinea PER2.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 28-03-2022 | creare: 28-03-2022 | Vizite: 229
Bibliografie
Intense light protects against lung damage, research finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220324104430.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!