Lumina pe timpul nopti creste riscul de cancer

Data publicării: 21-02-2008

Expunerea la lumina pe timpul noptii reprezinta factorul cel mai puternic de risc in cancerul la san, pe langa predispozitia genetica, potrivit unui studiu al Universitatii din Haifa, informeaza The Jerusalem Post.
Desi nu este usor sa te deplasezi pe intuneric, totusi nu este indicat sa folosesti computerul si sa privesti la televizor noaptea, si nici sa lucrezi in tura de noapte. Trageti draperiile cand mergeti la culcare, acoperiti-va ochii cu o masca speciala in cazul in care nu puteti face intuneric in incapere, evitati luminile noaptea si optati pentru o lumina de intensitate mai mica in mediul in care lucrati, dupa apusul soarelui, avertizeaza echipa de cercetatori israelieni care a publicat studiul pe aceasta tema in revista Chronobiology International.
Femeile care locuiesc in cartiere cu iluminat public puternic pe timpul noptii sunt mai predispuse sa faca cancer la san decat cele care locuiesc in cartiere mai putin iluminate, se arata in studiul condus de profesorul Avraham Haim, cronobiolog si expert in biologia mediului si evolutionista la Universitatea din Haifa.
Exista, de asemenea, o serie de dovezi nepublicate deocamdata, potrivit carora barbatii care isi petrec timpul in incaperi iluminate puternic prezinta un risc ridicat de cancer la prostata, spre deosebire de cancerul la plamani care se pare ca nu are nicio legatura cu excesul de lumina, ci cu fumatul.
Grupul de cercetatori israelieni a suprapus o serie de imagini prin satelit ale NASA cu informatii geografice oferite de Biroul National al Cancerului din Israel referitoare la cancerul de san. Ei au procesat chestionare distribuite unui numar de 100 de femei cu cancer la san si 100 de femei sanatoase privind o gama variata de factori socio-economici, genetici, de mediu si de alta natura si expunerea lor la lumina pe timpul noptii. Au constatat ca rata femeilor cu cancer la san, care locuiesc in cartiere puternic iluminate, este mai mare cu 37 la suta decat cea a femeilor care locuiesc pe stradute intunecate, si este cu 27 de procente mai ridicata decat a acelora care locuiesc in cartiere cu un iluminat public mediu pe timp de noapte.
Profesorul Tamar Peretz, presedintele Institutului Oncologic Sharett din cadrul Centrului Medical al Universitatii Hadassah din Ierusalim, si unul dintre expertii de seama in cancerul de san din Israel, a declarat pentru Jerusalem Post ca studiul este "foarte interesant si ar putea explica unele dintre cauzele tumorilor la san". Lumina pe timpul noptii ar putea fi una din cauze, dar nu se stie cat de importanta este aceasta descoperire. "As recomanda reducerea luminii pe timp de noapte, un lucru care nu poate face rau", a spus el.
Constatarile vin in sprijinul unor studii potrivit carora cei care lucreaza in schimburi de noapte, cum ar fi asistentele medicale, sunt expusi unui risc de cancer. Haim a mai spus ca oamenii de stiinta sugereaza ca aici este implicat hormonul melatonina, produs de glanda pineala din creier, in timpul somnului si pe intuneric. Melatonina este un antioxidant puternic care ajuta la suprimarea si minimalizarea manifestarii unor gene ale cancerului.
"Becul lui Thomas Edison a fost o inventie mareata care a schimbat lumea, dar ce face el pentru sanatate?", s-a intrebat Haim. Studii recente efectuate pe animale au demonstrat ca lumina puternica pe timpul noptii le poate fi fatala. Studii separate asupra femeilor oarbe au demonstrat ca acestea sunt mai putin predispuse la cancer decat cele care vad. Cercetarea clinica asupra unor persoane care lucreaza in schimbul de noapte a aratat acelasi risc mai mare de cancer.
Organizatia Mondiala a Sanatatii /OMS/ a anuntat in urma cu doi luni ca recunoaste faptul ca lucrul in tura de noapte ar putea fi un "posibil carcinogen", la fel de riscant ca si expunerea la substante toxice. Un studiu condus in urma cu cativa ani in randul copiilor a descoperit ca lumina pe timpul noptii din camera lor creste riscul dezvoltarii miopiei si ar putea duce chiar la o intarziere a dezvoltarii sexuale a acestora.
21-02-2008, Vizualizari 924
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.