Mai multe despre inima

©

Autor: Redacția ROmedic

Cum functioneaza inima?

Inima este o pompa puternica, musculara, de marimea unui pumn, care pompeaza sangele prin sistemul circulator. In fiecare zi, inima bate (se dilata si se contracta) de aproximativ 100.000 ori si pompeaza 7.200 litri de sange. Intr-o viata de 70 ani, inima bate de peste 2,5 miliarde ori.

Sistemul circulator este o retea de tuburi elastice prin care circula sangele, transportand oxigenul si substantele nutritive la toate celulele corpului. Este alcatuit din inima, plamani, artere, arteriole (artere mici), capilare (cele mai mici vase sanguine), venule (vene mici) si vene, prin care sangele se intoarce la inima. Daca toate vasele de sange ar fi puse cap la cap, ar avea 100.000 km - suficient pentru a inconjura Pamantul de doua ori.

Sangele distribuie oxigen si substante hranitoare la toate organele si tesuturile corpului, inclusiv la inima. El se incarca si cu produsele reziduale din celule, care vor fi eliminate prin rinichi, ficat si plamani.

Data actualizare: 12-08-2013 | creare: 22-12-2006 | Vizite: 14716
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!