Mai multe pisici decât se cunoștea anterior ar putea fi infectate cu SARS-COV-2

Rezultatele au fost publicate în revista Emerging Microbes and Infections.
În total, s-au analizat probele de sânge a 102 pisici, între ianuarie și martie 2020. Dintre ele, 46 erau pisici abandonate în adăposturi, 41 pisici se aflau în spitale pentru animale iar 15 pisici proveneau din familii cu COVID-19. De asemenea, s-au recoltat și exudate nazale, precum și portaje anale.
Cercetătorii au descoperit anticorpi COVID-19 în probele de sânge a 15 dintre pisici. Dintre acestea, 11 pisici aveau anticorpi neutralizanți, adică proteine ce se leagă la virus pentru a opri infecția.
Ce este interesant este faptul că niciuna dintre pisici nu a fost testată pozitiv pentru COVID-19 și nici nu a manifestat simptomatologie specifică. De asemenea, niciuna dintre ele nu a decedat.
Cele 3 pisici cu nivelele cele mai crescute de anticorpi proveneau de la pacienți diagnosticați cu COVID-19.
Autorii studiului spun că, deși nu sunt dovezi care să susțină o transmitere de la pisici la oameni, ar trebuie luate măsuri de precauție.
Până în prezent, infecția cu SARS-CoV-2 la pisicile maidaneze nu este foarte bine înțeleasă. Totuși, se poate presupune că aceasta se datorează cel mai probabil contactului cu mediul în care există noul coronavirus sau contactului cu pacienții cu COVID-19.
Prin urmare, cele mai bune măsuri de prevenire a infecției sunt păstrarea unei distanțe potrivite între pacienții cu COVID-19 și animalele de companie, fie că sunt pisici sau câini, igienă corespunzătoare și măsuri de carantină.
Evaluând tipurile de reacții ale anticorpilor, cercetătorii au putut să descrie în detaliu caracteristicile acestora. Astfel, ei au observat că tipul de reacție întâlnită la pisici se aseamănă cu reacțiile prezente în timpul sezonul infecțiilor cu coronavirus. Acest lucru înseamnă că pisicile care au avut infecție cu SARS-CoV-2 păstrează un risc de reinfectare.
Potrivit cercetătorilor, același răspuns tranzitor al anticorpilor pisicilor este întâlnit și la specia umană. Ei sugerează că pisicile ar putea deveni modele animale pentru evaluarea caracteristicilor anticorpilor împotriva noului coronavirus la oameni.
O analiză retrospectivă a confirmat că toate probele de anticorpi pozitive pentru SARS-CoV-2 au fost recoltate după izbucnirea pandemiei, ceea ce înseamnă că infecția la pisici se poate datora transmiterii virusului de la oameni la pisici. Totuși, acest lucru trebuie verificat prin evaluarea probelor de dinaintea pandemiei cu noul coronavirus.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Studiu: Imunitatea oferită de vaccinurile Pfizer și Moderna poate dura chiar și întreaga viață
- Varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 ar putea să nu evite neutralizarea anticorpilor
- Riscul de miocardită, semnificativ mai mic după doza de rapel, comparativ cu riscul asociat cu primele doze de vaccin împotriva COVID-19
- Schimbările climatice ar fi putut conduce la apariția SARS-CoV-2
- Infectat cu Covid19 vaccinat fiind
- Imunitate coronavirus - am scleroza multipla de 34 ani
- Covid-19 după TBC
- Test anti sars-cov 2 IGG
- Modularea imunitatii in infectia covid 19
- Tuse cronica post COVID19
- Covid-19 si sinuzita
- Ajutor urgent! covid19 poate ataca inima, creierul la copii de 19-20 de ani?