Mai multe radiografii toracice în cabinetele de medicină generală duc la rate mai bune de supraviețuire a cancerului pulmonar

Mai multe radiografii toracice în cabinetele de medicină generală duc la rate mai bune de supraviețuire a cancerului pulmonar

©

Autor:

Mai multe radiografii toracice în cabinetele de medicină generală duc la rate mai bune de supraviețuire a cancerului pulmonar
Un studiu retrospectiv, realizat pe baza datelor din registrul naÈ›ional de cancer din Anglia, È™i-a propus să investigheze dacă folosirea mai frecventă a radiografiei cardio-pulmonare (toracice) de către medicii de familie duce la diagnosticarea mai timpurie a cancerului pulmonar È™i la reducerea mortalității de toate cauzele. Punctul de plecare este faptul că È™ansele de tratament curativ în cancerul pulmonar scad dramatic dacă boala avansează la stadii tardive, iar mulÈ›i pacienÈ›i nu se califică sau nu participă la programele de screening cu doză mică de tomografie computerizată (CT). În acest context, ghidurile clinice recomandă radiografia pulmonară ca investigaÈ›ie iniÈ›ială pentru simptome frecvente (de exemplu, tuse È™i dificultăți de respiraÈ›ie), chiar dacă CT-ul este mai sensibil, însă accesul la CT este adesea limitat.
Autorii au analizat ratele de cerere de radiografii pulmonare din partea practicilor de medicină primară (cu peste 1000 de pacienÈ›i înregistraÈ›i) pe perioada 2013–2017, corelând aceste date cu stadiul la diagnostic È™i cu supravieÈ›uirea ulterioară a persoanelor diagnosticate cu cancer pulmonar între 2014 È™i 2018. Pentru a evalua cât mai corect impactul, studiul a ajustat informaÈ›iile în funcÈ›ie de caracteristicile populaÈ›iei (vârstă, sex, indice de comorbiditate Charlson, nivel de deprivare socială, etnie), astfel încât să se excludă pe cât posibil efectele întâmplătoare sau diferenÈ›ele demografice dintre practici.

Principalele constatări arată că pacienÈ›ii înscriÈ™i la medicii de familie care solicitau cele mai multe radiografii pulmonare prezentau:
  • O probabilitate mai mare de a fi diagnosticaÈ›i în stadii incipiente (I sau II) ale bolii. Mai exact, riscul de a fi descoperiÈ›i în stadii avansate (III sau IV) scădea semnificativ la grupurile asociate cu ratele cele mai ridicate de radiografii pulmonare.
  • O îmbunătățire a supravieÈ›uirii la 1 an È™i la 5 ani după diagnostic, comparativ cu pacienÈ›ii din grupurile cu cele mai puÈ›ine solicitări de radiografii pulmonare. Chiar dacă îmbunătățirea a fost mai evidentă în perioada de un an, se menÈ›ine È™i la cinci ani, ceea ce sugerează că nu e vorba doar de un simplu efect de „descoperire mai devreme” (prejudecată de timp).

Analizele de sensibilitate (de pildă, excluderea pacienților sub 40 de ani sau modificarea modului de clasificare a practicilor pe baza ratei de radiografii pulmonare) au confirmat tendințele generale, iar analizele exploratorii au indicat că:
  • Persoanele care avuseseră mai multe radiografii toracice în anii anteriori diagnosticului erau mai des depistate în stadii timpurii.
  • Nu s-a putut stabili cu certitudine dacă există o uÈ™oară „supra-diagnosticare”, însă nu au apărut dovezi clare în acest sens.

Interpretare È™i implicaÈ›ii practice:  
  • DeÈ™i investigaÈ›ia cu radiografie toracică are sensibilitate mai mică decât CT-ul, accesul È™i costul reduse o fac potrivită ca prim pas la pacienÈ›ii cu simptome sugestive de boală pulmonară, în special în țările unde CT-ul nu este imediat disponibil la scară largă.  
  • CreÈ™terea frecvenÈ›ei cu care medicii de familie cer o radiografie toracică pentru persoanele simptomatice ar putea grăbi identificarea cancerului pulmonar È™i, implicit, îmbunătăți supravieÈ›uirea.  
  • Faptul că doar o parte dintre pacienÈ›i sunt eligibili È™i participă efectiv la screeningul cu doză mică de CT face È™i mai importantă detectarea rapidă în rândul celor cu simptome uÈ™oare È™i nespecifice.

Limitări:  
  • Studiul nu poate exclude complet influenÈ›a factorilor de confuzie (de exemplu, unii medici pot fi mai „vigilenÈ›i” în general, nu doar în privinÈ›a radiografiei toracice).  
  • Nu se poate exclude total nici posibilitatea unui efect de tip prejudecată de timp, deÈ™i faptul că stadiile timpurii sunt de regulă asociate cu perspective terapeutice mai bune susÈ›ine ideea unor beneficii reale.  
  • Folosirea datelor bazate pe populaÈ›ii È™i pe estimări geografice ale indicilor de deprivare È™i etnie poate introduce erori de alocare.

Per total, mesajul major al cercetării este că practica medicală primară care utilizează mai intens radiografiile plmonare pentru pacienÈ›ii cu simptome respiratorii poate contribui la diagnosticarea în faze mai puÈ›in avansate de cancer pulmonar È™i poate spori supravieÈ›uirea. Într-un peisaj în care screeningul nu acoperă toÈ›i pacienÈ›ii, iar CT-ul rămâne o resursă limitată în multe regiuni, implementarea unor politici È™i recomandări care să încurajeze radiografia toracică mai frecventă în medicina primară ar putea fi un instrument valoros pentru a atinge obiectivul unei depistări precoce a cancerului pulmonar È™i a unei îmbunătățiri substanÈ›iale a rezultatelor pentru pacienÈ›i.

Data actualizare: 25-03-2025 | creare: 25-03-2025 | Vizite: 61
Bibliografie
Bradley, S. H., et al. (2024). General Practice chest x-ray rate is associated with earlier lung cancer diagnosis and reduced all-cause mortality: a retrospective observational study. British Journal of General Practice. doi.org/10.3399/bjgp.2024.0466.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O nouă combinaÈ›ie de medicamente pentru cancerul pulmonar
  • CreÈ™terea tumorilor pulmonare încetinită la jumătate cu o nouă abordare
  • Riscul de cancer pulmonar scade semnificativ după 5 ani de la întreruperea fumatului
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum