Majoritatea produselor pentru uscăciunea vaginală cauzată de menopauză sunt la fel de eficiente (Studiu)
Autor: Mancaș Mălina

În cadrul studiului a fost testate trei tipuri de tratamente:
- tablete vaginale cu estradiol;
- produse vaginale hidratante;
- gel lubrifiant.
Toate tipurile de produse au redus simptomele în rândul femeilor, astfel că utilizarea regulată a acestor tratamente poate avea beneficii, fie că prețul produsului este de 20$ sau 200$, conform autorilor studiului.
Noul studiul a implicat mai mult de 300 femei cu vârste între 55-64 ani care se confruntau cu prurit vaginal moderat sau sever, uscăciune, iritații sau dureri în timpul actului sexual.
Participantele au fost împărțite în 3 grupuri, în funcție de tratamentul administrat :
- un grup a beneficiat de tablete vaginale cu estradiol în doze mici și gel hidratant ca tratament pacebo;
- un grup a beneficiat de tablete vaginale placebo și un hidratant vaginal fără prescripție medicală;
- al treilea grup a beneficiat de tablete vaginale placebo și gel lubrifiant, tot placebo.
În cazul comprimatelor vaginale, pacientele au fost instruite să administreze un comprimat o dată pe zi timp de 2 săptămâni și apoi de două ori pe săptămână timp de 10 săptămâni. În cazul produselor hidratante, acestea se aplicau la fiecare 3 zile pe întreaga perioadă a studiului.
După 3 luni de tratament, toate cele 3 grupuri au prezentat îmbunătățiri similare în aceea ce privește reducerea simptomelor vaginale.
Uscăciunea vaginală asociată menopauzei poate cauza dureri în timpul actului sexual și afectează calitatea vieții. În timpul menopauzei, femeile se confruntă cu reducerea nivelului de estrogen, ceea ce poate cauza uscăciune vaginală, chiar persistentă (atrofie vaginală sau vaginită atrofică).
Simptomele se resimt de obicei în timpul actului sexual, dar nu numai. Problemele asociate uscăciunii vaginale includ și iritații vaginale, disconfort, prurit și senzație de arsură, disconfort în timpul actului sexual, libido redus, creșterea predispoziției la infecții vaginale etc.
Sunt recomandate mai multe tipuri de tratamente vaginale topice, de la lubrifianți non-medicali fără prescripție și produse vaginale hidratante, până la forme de terapii cu hormoni disponibile cu prescripție medicală. Lubrifianții pot fi pe bază de apă, silicon sau ulei, iar produsele vaginale pe bază de hormoni pot fi sub formă de tablete vaginale, unguente, creme, geluri etc.
Produsele cu estradiol restaurează cursul sangvin la nivel vaginal și îmbunătățesc rezistența și elasticitatea țesutului vaginal. Produsele hidratante reduc fricțiunea cauzată în timpul actului sexual care poate duce la atrofie vaginală. Se absorb în piele și se atașează de căptușeala vaginală pentru a mima secrețiile natuale. Lubrifiantele reduc, de asemenea, fricțiunea asociată cu țesutul vaginal uscat. Pot fi lichide sau geluri și se aplică la nivelul vaginului sau vulvei înainte de actul sexual. Nu se absorb în piele, acționează imediat și reduc temporar uscăciunea vaginală.
Cercetarea a fost realizată în cadrul Massachusetts General Hospital, iar rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul JAMA Internal Medicine.
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Impertinența duce la efectul de ancorare, inclusiv în diagnosticele medicale
- Faptul că maimuțele consumă fructe care conțin alcool ar putea explica afinitatea oamenilor pentru acesta
- Sănătatea mintală a tinerilor, afectată de măsurile de izolare din timpul pandemiei COVID-19
- Din ce motiv anumiți oameni atrag mai frecvent țânțarii decât alții?
- Iritatii si mancarime in zona genitala + miros
- Fara diagnostic de un an de zile
- Menopauza si o sarcina nedorita
- Insomnie puternica la menopauza!
- Probleme la menopauza
- Menopauza
- Am dureri jos in timpu actului sexual de cateva zile
- Lichid roz dupa chiuretaj biopsic menopauza
- Gel hidratant pentru uscăciune vaginală