Manifestările intoxicației cu cafeină și ce cantitate de cafea devine periculoasă

©

Autor:

Manifestările intoxicației cu cafeină și ce cantitate de cafea devine periculoasă

Cafeina, denumită și cofeină, este un stimulent al sistemului nervos ce se regăsește într-o gamă largă de produse, precum cafea, ceai, cacao sau băuturi energizante. Consumată cu moderație, cafeina are efecte benefice asupra organismului, îmbunătățind circulația sanguină, capacitatea de concentrare, memoria și starea de spirit. De asemenea, consumul de cafeină ar putea reduce riscul pentru anumite tipuri de cancer, cât și pentru demență sau diabet de tip 2, sugerează o serie de studii. (1, 2, 3, 4)

Efectele cofeinei asupra organismului sunt unele de scurtă durată, în special asupra sistemului cardiorespirator. Consumul de cofeină în cantități moderate determină accelerarea ritmului cardiac pe durată scurtă, fără riscuri pentru sănătate pentru majoritatea persoanelor. Un consum exagerat de cofeină, în schimb, poate avea un efect dăunător asupra organismului, în mod deosebit pentru persoanele cu un ritm cardiac crescut. (1, 2, 3)

Supradozajul letal cu cofeină la adulți este rar, iar atunci când se întâmplă, majoritatea cazurilor sunt determinate de consumul intenționat de medicamente sau suplimente cu cofeină. Conform estimărilor, ar fi nevoie de consumul a peste 100 de cutii de băuturi energizante cu cofeină pentru ca un adult sănătos să își piardă viața. În cazul unui consum exagerat de băuturi cu cofeină, precum cafea sau energizante, vărsăturile ar împiedica însă supradozajul. (1, 2)

În cazul copiilor, ingestia accidentală de cofeină este mult mai gravă, deoarece toleranța organismului acestora la cafeină este mai mică. Dintre toate băuturile cofeinizate, energizante prezintă cea mai mare toxicitate, riscul de supradozaj cu alt tip de băuturi, precum cafea sau ceai negru, fiind unele reduse, chiar și pentru copii.

Ce cantitate de cafea devine periculoasă pentru organism?

Pentru adulții sănătoși, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a clasificat ca fiind asociat cu efecte negative consumul a peste 400 de miligrame pe zi, echivalentul a aproximativ patru sau cinci căni de cafea sau a două cutii de băuturi energizante. Există, însă, o mare variație în ceea ce privește ce cantitate de cafea devine periculoasă pentru fiecare individ în parte. Anumite afecțiuni, precum și vârsta sau sexul, pot diminua sau pot crește sensibilitatea la cofeină. (1, 2, 5)

FDA estimează că efectele toxice, precum convulsiile, pot fi observate în urma unui consum de aproximativ 1.200 miligrame de cofeină în mai puțin de 24 ore. O astfel de cantitate este considerată toxică pentru organism, iar consecințele asupra sănătății pot fi unele severe. (5, 6)

Care sunt manifestările intoxicației cu cafeină?

Consumul a mai mult de patru cești de cafea poate duce la apariția durerilor de cap, a problemelor de somn, dar și la creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale. Alte simptome comune ale intoxicației cu cafeină includ:

  • nervozitate și tremurături;
  • ameţeală;
  • deshidratare;
  • iritabilitate;
  • arsuri gastrice;
  • diaree și greață;
  • pierderi involuntare de urină. (1, 2)


Persoanele cu o sensibilitate crescută la cofeină, precum femeile gravide sau cele care alăptează, persoanele cu un ritm cardiac crescut, copii sau adolescenții, pot să se confrunte cu simptomele intoxicației cu cofeină chiar și în urma consumului unei cantități mai mici de cofeină, de peste 200 miligrame. (1, 2, 6)

Efectele secundare ale intoxicației cu cofeină pot fi însă unele mult mai profunde, mergând de la convulsii până la vasoconstricție cerebrală și coronariană. Cofeina poate stimula eliberarea de catecolamine, în special noradrenalină, ducând la tahicardie, vasodilatație periferică sau hipotensiune arterială. Cofeina poate, de asemenea, să crească excreția de renină, ceea ce duce la hipertensiune arterială, retenție de sodiu și retenție de apă. (1, 3)


Data actualizare: 06-09-2021 | creare: 06-09-2021 | Vizite: 953
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Excesul de cafea - amarnic pentru sănătatea creierului
  • Un consum ridicat de cafea la vârste înaintate poate avea un impact negativ asupra funcției renale
  •