ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihologie Psihologie Constanta

Prietenie în iubire ?

Ce face ca într-o relație doi oameni să fie ei înșiși, să se simtă în largul lor și să se comporte natural, crescând totodată? Să fie dragostea singurul fundament necesar pentru ca un parteneriat să funcționeze eficient pe termen lung?
Experiența m-a învățat că nici îndrăgostirea, nici iubirea nu sunt suficiente. Desigur, pentru natura și felul meu de a fi, sunt vitale. Așa că mi-a fost greu să înțeleg că ele nu sunt totul și că nu pot hrăni îndeajuns o relație. Viața mi-a oferit șansa să descopăr importanța prieteniei, dar nu atunci când aparent aș fi avut nevoie, ci în momentul în care am fost pregătită. Pregătită să renunț la atașament și posesivitate, pregătită să privesc cu ochi noi bărbatul cu care fusesem într-o relație de 4 ani de zile.
Încredere, respect reciproc, flexibilitate, dragoste, atenție, receptivitate, deschidere totală, dorința de a face ca relația să fie fructuoasă, răbdare… calități pe care prietenia dintre doi oameni le poate cultiva.
Îndrăgostirea aduce primăvară în suflet, idealizare, tendința de a vedea doar părțile pozitive și chiar de a le exacerba, emoții intense și dulci, atenția (puțin exagerată) asupra celuilalt, lumină, căldură și energie pozitivă. Iar pentru mulți alții (care au pierdut câteva lecții ale vieții) aceeași stare de îndrăgostire conduce și la pasiuni asupra cărora nu mai pot deține controlul, codependență emoțională (nevoia de a trăi prin celălalt), posesivitate, gelozie patologică și lipsa poftei de viață în absența obiectului de care s-au îndrăgostit.
Dacă experiențele necesare au fost asimilate, îndrăgostirea evoluează în trăiri mai profunde și mai stabile – iubirea. Și am avea tendința să credem că suntem pregătiți să susținem un parteneriat armonios a la long. Personal, am învățat că iubirea este vitală, dar nu suficientă. Și revin la prietenie, considerând-o cadrul necesar în interiorul căruia o relație poate fi aprofundată, cultivată și elevată. Este un sentiment asemănător ca și prietenia sinceră dintre persoane de același sex, cu diferența că relația cu partenerul este alimentată și de atracție erotică.
Dacă ne gândim la prietenia de ani de zile pe care o avem cu o persoană foarte dragă, vom vedea că împreună, intuitiv, folosim aceleași ingrediente de care aminteam mai devreme (încredere, receptivitate, flexibilitate, respect reciproc, amabilitate, atenție și dorința de a crește în prietenia respectivă). Cumva, calitățile astea tind să se estompeze în relația cu iubitul/ iubita. Putem avea prietenii de-o viață, dar nu și relații fericite longevive?
Cum nu am trecut total încă prin acest capitol de viață, prefer să las deschisă întrebarea. Experiențele trăite de noi reprezintă cea mai bogată sursă de răspunsuri. Și apoi mai sunt și experiențele celor din jur din care uneori putem învăța fără să le repetăm.
Dacă este prietenia cadrul necesar în interiorul căruia relația dintre doi parteneri intimi poate evolua și funcționa pe termen lung rămâne la înțelegerea fiecăruia dintre noi…
Dragostea este prietenie cu momente erotice.
 
Programare