ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Sexologie Sexologie Constanta

Cum sa ne hranim sanatos fara obsesie. Ortorexia – obsesia pentru alimentația sănătoasă

Cum sa ne hranim sanatos fara obsesie. Ortorexia – obsesia pentru alimentația sănătoasă
Autor: Maria Verdi
    Este corect să ne îngrijim de sănătatea noastră fizică, mentală, emoțională, spirituală. Ortorexia însă, este o dependență de alimentația sănătoasă, și ca orice dependență, ea devine o boală. Într-o lume în care media informează pe toate canalele cât de toxice sunt unele alimente, ce metale grele există în ele, ce risc cancerigen au E-urile, ce boli apar datorită infestării hranei cu virusuri și bacterii , un dependent de alimentația sănătoasă trăiește o mare dramă. Ortorexia este o tulburare de alimentație apărută pe fondul fricii de boală, de moarte. Face parte din aceeași categorie cu alte tulburări alimentare ca anorexia și bulimia , de data aceasta, ortorexicul este preocupat de calitatea hranei, datorită preocupării excesive pentru sănătate. Este o obsesie, deci este patologică atunci când este dusă la extrem. Predispuși către ortorexie sunt persoanele preocupate de alimentația bio, vegană, cei care lucrează în domeniul nutriției și sănătății, tocmai datorită mediului care furnizează informații despre sănătate și datorită contactului cu boli și bolnavi, persoanele care au preocupări spirituale, persoanele care au suferit sau au boli grave, și sunt depresivi, anxioși, nevrotici, au atacuri de panică, copiii crescuți cu frica de boli(datorită părinților hiperprotectori). Persoanele care sunt obsedate de bătrânețe și vor să trăiască cât mai mult, persoanele care vor să fie în trend cu V.I.P-urile datorită stimei de sine scăzută, cei care vor să atragă atenția celor din jur printr-un comportament alimentar diferit, persoanele care-și controlează viața și printr-un control alimentar reușesc s-o facă, cei care vor să demonstreze că sunt deosebiți de restul lumii și multe alte categorii de ființe umane, sunt ortorexici. Ortorexia afectează toate categoriile sociale și de vârstă, femei sau bărbați.
2. Ce efect are ortorexia asupra comportamentului lor, relațiilor sociale?
 
Este minunat și important să avem grijă de noi, să ne hrănim sănătos, dar, în obsesia lui, ortorexicul este mereu în alertă, suspicios , petrece foarte mult timp căutând informații despre compoziția alimentului, exclude grăsimile, chiar și pe cele sănătoase să nu facă AVC sau infarct, renunță la zahăr, sare, spală cu detergenți fructele, legumele să nu fie infestate cu virusuri, bacterii, renunță la tot ce poate produce cancer sau alte boli grave. Timpul petrecut pentru a-și pregăti hrana este mare și pierde toată plăcerea actului hrănirii. De cele mai multe ori, datorită suspiciunii, se informează din toate sursele media și cum găsește informații contradictorii, intră în panică. Este măcinat de gânduri, nu poate dormi de teama bolii. Devine agitat, stresat, anxios. Se izolează de familie, de cei din jur, își gătește separat, nu participă la evenimentele de famile sau sociale, tocmai să nu ia contact cu alimente care i-ar face rău. Ortorexicul se consideră perfect, nu are nevoie de ajutor, neagă că ar fi dependent, iar datorită acestui comportament, poate ajunge la tulburări de sănătate foarte grave, chiar mortale.
 
3. Care sunt facorii care duc la aparitia acestei tulburari?
 
Acest comportament deviant apare datorita factorilor biologici, sociali, psihologici. Obiceiurile întâlnite în familie, problemele economice, informațiile din media, bolile grave avute și frica de boli, trendurile sociale induse de personalități cu priză la public sunt parte din cauzele acestei dependențe. De cele mai multe ori, o boală gravă care a afectat pe cineva drag nouă, ne determina sa  ne îngrijim de sănătatea noastră, și cel mai la îndemână este regimul alimentar din care începem să eliminăm alimentele procesate, modificate genetic. Această schimbare nu rezolvă însă și criza emoțională care a declanșat acest comportament. Inițial, ortorexicul este împăcat controlând o parte a vieții lui -actul hrănirii - dar în scurt timp, datorită traumei nerezolvate, va vedea pericole și în alte alimente, ajungând să excludă grupe mari de alimente. Ortorexicul devine un anxios care vede pericole la orice pas, iar grija pentru sănătate devine obsesie. Ortorexia apare la ambele sexe, cu dominanță la persoanele cu vârsta cuprinsă între 20-40 de ani.
 
4. De ce este important ca în caz de ortorexie să existe o strânsă colaborare între nutriționist și psihoterapeut?
 
Vindecarea unui ortorexic implică colaborarea unei echipe de specialiști formate din medic psihiatru psihoterapeut, nutriționist, tocmai pentru că ortorexia este o dependență, un comportament deviant, care poate duce către complicații grave, inclusiv către moarte. Regimul alimentar folosit de el, produce deficite în corp, restricții calorice prin malnutriție și slăbire. Indicele de masă corporală al unui ortorexic este similar anorexicului. Lipsa alimentației corespunzătoare, a nutrienților necesari pe o perioadă mare de timp, declanșează complicații cardiace, cedări ale unor organe, și în final, moartea. Este necesară strabilirea unei alimentații sănătoase de către nutriționist, prin acumularea în organism a nutrienților deficitari, este necesară folosirea medicației pentru tratarea depresiei sau a tulburării obsesiv- adictive, împreună cu vindecarea traumelor care au condus către acest comportament obsesiv. Este greu să convingi un ortorexic că are nevoie de ajutor, pentru că el refuză să accepte că își face rău. Cu ajutorul psihoterapiei , se vindecă cauzele depresiei, anxietății, fricilor care au dus către această dependență.
 
5. Care este remediul pentru ortorexie?
 
Sunt situații in care  este necesară folosirea medicației antidepresive, antipsihotice. Din punct de vedere psihologic, vindecarea ortorexicului presupune găsirea cauzelor care au declanșat această tulburare de comportament și vindecarea traumelor. Se ajunge la conștientizarea fricilor și emoțiilor care au condus aici. Se accesează resursele individuale pentru a induce echilibrul și încrederea în sine. Remediul vizează terapie cognitivă, comportamentală, psihoeducație, tehnici de relaxare pentru inducerea stării de calm, de echilibru și renunțare la control. Clientul învață să găsească soluții pentru a-și gestiona emoțiile, învață cum se poate hrăni sănătos fără să-și facă rău. Învață să treacă peste teamă, furie, rușine, vină, neputință. Învață să devină mai tolerant, sociabil și lasă controlul deoparte. Învață să se iubească cu adevărat, învață să găsească plăcere în actul hrănirii, să se bucure de viață fără frica de boală și moarte.
 
Sunt aici pentru tine,
Pentru a ReCrea  minunea care Esti!
 
Maria Verdi
Psiholog-psihoterapeut integrativ
Specializat în științele nutriției
Recreeazaviata.ro
0726310094
 
Programare