Masaje simulate pentru a alina durerea membrelor fantoma in cazul amputatilor

Data publicării: 20-03-2008

Unei persoane care a suferit o amputare i-ar putea fi alinate durerile provocate de asa-numitul "membru fantoma" daca o alta persoana simuleaza ca ar masa locul unde s-ar fi aflat bratul sau piciorul amputat, conform unui studiu american publicat in ultimul numar al revistei New Scientist, informeaza AFP receptionata joi de Rompres.
Primele descrieri cu privire la persistenta senzatiilor de durere fantoma asupra unor membre amputate provin de la Ambroise Paré, un chirurg francez din secolul al XVI-lea.
Cercetatorul Vilayanur Ramachandran si sotia sa Diane Rogers-Ramachandran, amandoi oameni de stiinta la Universitatea California din San Diego, au realizat o serie de teste cu participarea unor veterani de razboi americani cu privire la durerile persistente in locul membrelor amputate si la mijloacele pentru a elimina aceste dureri.
Ideea cautarii unui mijloc prin care sa fie eliminata senzatia de durere persistenta intr-un membru amputat a venit in urma consultarii unor studii precedente asupra functiilor neuronilor oglinda care se activeaza atunci cand o persoana face un gest deliberat (ridicarea mainii, apucarea unui obiect etc) dar si atunci cand acea persoana vede pe altcineva facand aceleasi gesturi.
Pe de cealalta parte sunt cunoscute efectele analgezice ale masajului care indeparteaza durerea prin restabilirea circulatiei sanguine in zona afectata si prin activarea celulelor senzoriale care inhiba mesajul de durere trimis catre creier.
Astfel cei doi cercetatori americani sau avansat ipoteza ca celulele senzoriale ale mainii spre exemplu, blocheaza mesajul pe care neuronii oglinda incearca sa-l trimita spre creier. Insa aceste celule lipsesc din zona amputata, iar semnalul emis de neuronii oglinda ajunge la creier si se afla la originea senzatiilor iluzorii de durere resimtita in membrul amputat.
Pentru a-si testa ipoteza cei doi cercetatori au realizat un sistem de "cutie cu oglinzi" care ii ofera persoanei amputate iluzia vederii membrului lipsa.
Astfel doi voluntari care isi vedeau bratul intact atins au resimtit senzatia de atingere si in bratul amputat. De asemenea, dupa ce au vazut o alta persoana strangandu-i de bratul valid, au perceput aceasi senzatie si in bratul amputat.
Unul dintre voluntari a precizat ca la simpla vedere a unei alte persoane ridicandu-si mainile ii provoca o serie de dureri foarte puternice in bratul fantoma timp de 10 - 15 minute.
"O persoana care a suferit o amputare si care resimte dureri in membrul fantoma il poate ruga pe un prieten sa simuleze ca maseaza zona respectiva si astfel durerile se vor calma", se precizeaza in studiul publicat de revista New Scientist.
Acest tip de terapie i-ar putea ajuta si pe pacientii care au suferit un atac cerebral soldat cu pareze sau semipareze pentru a-si recupera anumite gesturi.
20-03-2008, Vizualizari 889
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.