Măsurarea indicelui de masă corporală poate ajuta la descoperirea riscului de apariție a diabetului de tip 2

©

Autor:

Măsurarea indicelui de masă corporală poate ajuta la descoperirea riscului de apariție a diabetului de tip 2
Conform cercetătorilor de la Universitatea Lund, diabetul de tip 2 nu este o afecțiune ce vizează în mod exclusiv persoanele ce suferă de obezitate sau supraponderale, astfel că și persoanele normoponderale o pot dezvolta.
În cadrul unui nou studiu, oamenii de știință au descoperit o metodă prin care ar putea fi posibilă identificarea persoanelor ce prezintă risc de dezvoltare a diabetului non-insulodependent, bazată pe măsurarea indicelui de masă corporală (IMC). Autorul studiului, Filip Ottosson, afirmă că diabetul de tip 2 a fost identificat la participanți cu IMC normal, dar care prezentau modificări metabolice întâlnite în cazul obezității.

Eșantionul de studiu a fost compus din 7.663 de participanți din Suedia și Italia, care au fost împărțiți în cinci grupuri în funcție de indicele de masă corporală pe care îl aveau, cercetătorii axându-se în cadrul studiului pe persoanele care prezentau un IMC cu cinci unități mai mare decât înălțimea lor. Astfel, oamenii de știință au analizat 108 metaboliți sanguini anterior asociați cu diabetul, prin intermediu acestora evidențiindu-se un risc dublu de apariție a diabetului de tip 2 la persoanele care prezentau acest dezechilibru între IMC și înălțime decât participanții al căror parametri au fost normali.

Olle Melander, profesor de medicină internă la universitatea suedeză, afirmă că cercetarea are potențialul de identificare viitoare a persoanelor ale căror risc de dezvoltare a diabetului are caracter ascuns, astfel că, prin observarea modificărilor metabolice înaintea debutului afecțiunii, se poate obține un control mai bun al acesteia și la evitarea complicațiilor care apar deseori în cadrul progresiei acestuia. Autorul mai menționează și faptul că tehnologia pe care echipa a utilizat-o ar putea deveni o nouă metodă de screening a diabetului de tip 2 și de determinarea a posibilității ca persoanele cu greutate normală să dezvolte această afecțiune metabolică. Acesta mai evidențiază și faptul că, în contextul în care strategiile terapeutice împotriva diabetului se concentrează majoritar pe slăbire, iar în cazul pacienților normoponderali această opțiune nu are potențial de tratare, studiul deschide și noi căi spre apariția unor medicamente care să vizeze metaboliții sanguini ce sunt asociați cu diabetul de tip 2.

sursa: News Medical
foto: iStock/Alexander Ryabintsev

Data actualizare: 18-05-2022 | creare: 18-05-2022 | Vizite: 273
Bibliografie
Measuring BMI in a new way can help identify individuals at risk of developing type 2 diabetes, link: https://www.news-medical.net/news/20220503/Measuring-BMI-in-a-new-way-can-help-identify-individuals-at-risk-of-developing-type-2-diabetes.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Căsnicia șubredă nu înseamnă neapărat o sănătate proastă
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum